ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό το 2017

Θετικά τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό το 2017
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μας, καθώς το 10% των συνόλου των εργαζομένων απασχολείται στον τουρισμό, τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνουν το 8,9%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη.

Τη συμβολή του τουρισμού στην αύξηση της απασχόλησης ανέδειξε στη σημερινή του παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Όπως είπε, ο κλάδος του τουρισμού είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μας, ξεπερνώντας μάλιστα και τους δημόσιους υπαλλήλους. Φέτος, οι άμεσα και έμμεσοι απασχολούμενοι με τον τουρισμό ανέρχονται στους 800.000, ενώ για το 2021 η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και έτσι ο κλάδος να φτάσει να απασχολεί 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Το νούμερο αυτό αποτυπώνεται σε ποσοστό, στο 10% των συνόλου των εργαζομένων στη χώρα τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό φτάνουν το 8,9%, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη.

Η δυναμική του κλάδου αποτυπώνεται και στο ΑΕΠ των τουριστικών περιοχών. Στο Νότιο Αιγαίο είναι 68%, στην Κρήτη 52% και στα Ιόνια 58%, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Θετικά είναι τα μηνύματα και για τη νέα χρονιά.

Ο κ. Ανδρεάδης κρίνει θετική την ισοτιμία ευρώ και στερλίνας, που αναμένεται να βοηθήσει στις αυξημένες ροές από την αγορά τη Αγγλίας, που οι προκρατήσεις ήδη κινούνται ανοδικά.

Ο κ. Ανδρεάδης αναφερόμενος στα τουριστικά έσοδα είπε τα εξής: «Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι δεν ευσταθούν οι απόψεις που λένε ότι τα έσοδα είναι μειωμένα διότι οι επιχειρήσεις πληρώνονται στο εξωτερικό, ή γιατί δεν παρουσιάζουν όλα τα έσοδα. Από την έρευνα τη δειγματοληπτική που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδας, δεν υπάρχει τρόπος να συμπεράνει κανείς, αν και πόσο φοροδιαφεύγει μια τουριστική επιχείρηση».

Οι πραγματικοί παράγοντες που επηρέασαν τα έσοδα φέτος είναι, η υπερφορολόγηση, η πανευρωπαϊκή τάση μείωσης της Μέσης Τουριστικής Δαπάνης, ο μειωμένος χρόνος παραμονής στη χώρα μας και οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν κομμάτι της ζήτησης των πελατών τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεαδης.

Είναι γεγονός, είπε, ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες μείωσαν την μέση δαπάνη τους και αυτό είναι μια τάση η οποία καταγράφεται παντού. Και στην Ισπανία και στην Ιταλία και σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ