Παράταση 3 εργάσιμων ημερών ζητά η ΕΣΕΕ για τις πληρωμές
Με αφορμή το ζήτημα της πληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έως το τέλος του 2016, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την παρέμβασή του υπέρ μίας παράτασης τριών εργάσιμων ημερών στην προθεσμία καταβολής των πληρωμών των υποχρεώσεων έως και την 5η Ιανουαρίου 2017.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι "οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, εναποθέτουν μεγάλο μέρος των ελπίδων του στον τζίρο της περιόδου των εορτών. Ωστόσο, η αγοραστική κίνηση σε όλη την περίοδο ήταν περιορισμένη και υποτονική, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σχετικές προσδοκίες των επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά τις προσδοκώμενες εισπράξεις".
Επιπλέον, στην εικόνα έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η 31η Δεκεμβρίου είναι Σάββατο και άρα ένας μεγάλος αριθμός επιταγών θα πληρωθεί αναγκαστικά στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2017.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν έλλειψη ρευστότητας και οι επιχειρηματίες ζητούν μία μικρή χρονική παράταση μέχρι 5 Ιανουαρίου 2017-δηλαδή για 3 εργάσιμες ημέρες- της πληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, που κανονικά πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και συνολικά ανέρχονται σε 4 δις ευρώ. Πρόκειται για τις πληρωμές:
- Της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ για 50.000 νομικά πρόσωπα.
- Της 6ης δόσης φορολογίας 250.000 επιχειρήσεων.
- Της απόδοσης του ΦΠΑ Νοεμβρίου.
- Των τελών κυκλοφορίας των επιχειρηματικών οχημάτων.
- Των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών.
"Η παράταση την οποία ζητούμε είναι απαραίτητη, όχι μόνο λόγω της μειωμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και της ανάγκης να καταβληθούν έγκαιρα οι μισθοί Δεκεμβρίου 1.930.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ", όπως σημειώνεται στην επιστολή.
Θοδωρής Κολυδάς: Οι τρεις εκδοχές για την ψυχρή εισβολή την Πρωτομαγιά - «Είναι νωρίς για πρόγνωση, αλλά υπάρχει σαφής τάση»
08:53
Πυροβολισμοί στις ΗΠΑ: Στο ίδιο ξενοδοχείο είχε γίνει η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρίγκαν
08:45
Δημοσκοπήσεις: Φθορά της ΝΔ λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, άλμα για το κόμμα Τσίπρα, αντιφατικά στοιχεία για Καρυστιανού - Τι δείχουν οι μετρήσεις Απριλίου
08:32
Υπάρχει τελικά ο Μεγαλοπόδαρος; Τι αποκαλύπτει ο φάκελος του FBI
08:30