ΕΛΛΑΔΑ

«Αθώα» δηλώνει η Φρανσουάζ για τη δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη

«Αθώα» δηλώνει η Φρανσουάζ για τη δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη
Jose Lucena/ Futura Press/ Estadão Conteúdo

«Αθώα» δηλώνει η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα για τη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη.

Η γυναίκα που φέρεται να κατέστρωσε το σχέδιο δολοφονίας του, με επιστολή της προς την ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία υποστηρίζει ότι είχε μια ευτυχισμένη ζωή με την οικογένειά της και δεν υπήρχε κανένας λόγος να δολοφονήσει τον σύντροφό της, ενώ καταγγέλλει ότι κατηγορείται ως «εγκέφαλος» της δολοφονίας χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο εις βάρος της. Επίσης, στην εμπιστευτική επιστολή – απολογία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Έθνος» αφήνει αιχμές, μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων της Χόρχε και Ρεμπέκα Ντόρια, και για το σπίτι που έχουν υποδείξει οι Αρχές ως το σημείο του εγκλήματος.

«Κατ’ αρχάς δηλώνω αθώα στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς είμαι το θύμα μιας επισπευδόμενης, άδικης και ασύνδετης αστυνομικής έρευνας, κατά παράβαση του νόμου, όπως θα αποδειχθεί εν ευθέτω χρόνω. Έχω εμπλακεί χωρίς πειστήρια στην τραγική δολοφονία του συντρόφου μου Κυριάκου Αμοιρίδη, πρέσβη και πληρεξούσιου υπουργού, που έγινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς ήμασταν σε άδεια για τις γιορτές των Χριστουγέννων», αναφέρει στις πρώτες παραγράφους της επιστολής της προς την ελληνική πρεσβεία.

Ωστόσο, επιτίθεται στα ΜΜΕ της Βραζιλίας που «παρουσιάζουν ψευδή και ανύπαρκτα στοιχεία σε βάρος της». Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «διαδίδουν άκριτα και ασυνείδητα πληροφορίες» που προέρχονται από τη δικαστική αστυνομία, προκειμένου να αμαυρώσουν το καλό της όνομα και το όνομα της οικογένειάς της σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, όπως λέει.

Η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να βοηθήσουν την κόρη της, η οποία έχει ανάγκη από άμεση βοήθεια. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ευημερία της μικρής μου κόρης, Τζούλια Ολιβέιρα Αμοιρίδη, γεννηθείσα στις 12 Ιουνίου 2006, ηλικίας μόλις 10 ετών, που παραδόθηκε από εμένα για προσωρινή επιμέλεια, έπειτα από συνειδητή επιλογή μου, στον κηδεμόνα της Ρ.Μ.Μπ. ωσότου να αποκατασταθεί η ελευθερία μου. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορούσα να σταματήσω να σας παρακαλώ να βοηθήσετε την κόρη μου, που επίσης έχει ελληνική ιθαγένεια, η οποία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια μέχρι εγώ να μπορώ οριστικά να αποκαταστήσω τη μητρική φροντίδα, ιδίως την ψυχολογική μέριμνα».

Επιπλέον, η σύντροφος του Έλληνα πρέσβη δηλώνει ότι στην περίπτωσή της έχει παραβιαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας, ενώ υπογραμμίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές.

«Κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοχος μέχρι να υπάρξει μία οριστική απόφαση. Είμαι πικραμένη από την προσωρινή φυλάκισή μου για το χρονικό διάστημα των τριάντα ημερών λόγω «απλών υποψιών», αλλά έχω εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές της χώρας μου ότι θα αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση παρότι απαιτείται η άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση και την παρουσίαση των επιχειρημάτων μου. Προς το παρόν είμαι αντικείμενο της έρευνας και δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ακόμη και με τα πειστήρια τα οποία κατέχω».

Σύμφωνα με τους Χόρχε και Ρεμπέκα Ντόρια, δικηγόρους της Ολιβέιρα, η ελληνική πλευρά δεν της έχει απαντήσει ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι στη Βραζιλία έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο παρακολουθεί στενά τις έρευνες των Αρχών της χώρας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει γνώση του δικογραφικού υλικού έπειτα από την άσκηση ποινικών διώξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ