Υπουργείο Υγείας: Ανοίγουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ - Περιορίζονται οι λίστες αναμονής
Η αύξηση της «χωρητικότητας» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και ο περιορισμός του φαινομένου της λίστας αναμονής -ειδικά στο λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Γι’ αυτό δεσμεύθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, σε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Α. Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σ. Ζακυνθινό, παρουσία και του Π. Πολάκη.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε, για πρώτη φορά, να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή, αλλά και τον χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.
Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τη «θωράκιση» του συστήματος εισαγωγής ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και την ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, συνολικότερα.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125, ενώ πέρυσι (την αντίστοιχη περίοδο) ανέρχονταν σε 200.
Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Ερυθραία
17:36
Καύσωνας Ευρώπη: Πορτοκαλί συναγερμός στη Δανία - Υψηλές θερμοκρασίες στη Σουηδία
17:27
Ο Τραμπ πατάει από την Κύπρο το «κουμπί» επανεκκίνησης του Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα
17:20
Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού στη Μυτιλήνη που μόλις είχε γεννήσει
17:11