ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο η απόφαση για την τύχη των οκτώ τούρκων αξιωματικών

Αύριο η απόφαση για την τύχη των οκτώ τούρκων αξιωματικών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αύριο, Δευτέρα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακοινώσει επί έδρας τις αποφάσεις του για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Για τους οκτώ Τούρκους έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος και συγκεκριμένα η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής, τάχθηκαν κατά της έκδοσης τους.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία. Συμπλήρωσαν, δε, ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Τα αποκαλυπτικά βίντεο που κατέθεσαν οι Τούρκοι αξιωματικοί

Iδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων των δύο Τούρκων Αξιωματικών οι οποίοι θέλησαν να αναδείξουν τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι των αξιωματικών επεσήμαναν ότι οι δικαστές στην Τουρκία δεν είναι αντικειμενικοί καθώς δέχονται εντολές. «Στην Τουρκία κατεβάζουν τους δικαστές από την έδρα» είπαν χαρακτηριστικά και στη συνέχεια πρόβαλαν βίντεο με την κατάσταση της Δικαιοσύνης στην Τουρκία, θέλοντας έτσι να αποδείξουν ότι οι δύο αξιωματικοί, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκαιης. Στο πρώτο βίντεο φαίνονται οι δικαστές να κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων και να οδηγούνται συνοδεία αστυνομικών, σε πούλμαν.

Τι είχαν καταθέσει οι μάρτυρες

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης μάρτυρες υπεράσπισης περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα τα όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, με τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών και τις συλλήψεις πολιτών.

Κυβέρνηση: Σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και θα πράξουμε χωρίς καμία παρέκκλιση σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων που θα εκδοθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ