ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το αγροτικό TAXIS

Έρχεται το αγροτικό TAXIS
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Διπλό ηλεκτρονικό «μπλόκο» στο μαύρο χρήμα από τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, βάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να βάλει φρένο στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τη χρόνια κερδοσκοπία των μεσαζόντων και την τεράστια ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Βασικοί άξονες, σύμφωνα με το «Έθνος», είναι η καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές εμπόρων και αγροτών και η θέσπιση προστίμων τόσο για τους εμπόρους όσο και τους παραγωγούς, καθώς και η διασύνδεση στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στα νωπά και ευπαθή προϊόντα καθώς εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα. «Νωπά και ευπαθή προϊόντα» είναι αυτά που δύσκολα μπορούν να διατηρηθούν στις κανονικές συνθήκες του περιβάλλοντος για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υποστούν φθορά ή ποιοτική αλλοίωση. Διατηρούν τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και είναι κατάλληλα για εμπορία και κατανάλωση για χρονική περίοδο μικρότερη των τριάντα ημερών και η περαιτέρω παράταση της εμπορίας και της μεταφοράς τους απαιτεί ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Σήμερα, πολλοί αγρότες, όταν πωλούν το προϊόν τους στον έμπορο, εύκολα υπογράφουν παραστατικά με μια πλασματικά υψηλότερη από την πραγματική τιμή πώλησης. Πάνω σε αυτή την «ψεύτικη» διογκωμένη τιμή ο έμπορος, βάζοντας το νόμιμο ποσοστό κέρδους, κερδίζει τελικά πολύ περισσότερα από ότι αν το κέρδος τους υπολογιζόταν με βάση τη χαμηλότερη τιμή που στην πραγματικότητα αγόρασε από τον παραγωγό. Το τελικό κόστος το επωμίζεται ο καταναλωτής, χωρίς να εισπράττει μέρος της όποιας υπεραξίας και ο παραγωγός.

Με το νομοσχέδιο αυτό που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας μπαίνει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό τιμολόγιο που θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και παραγωγών.

Τρία είναι τα στοιχεία που θα αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο:

1. Η αξία των προϊόντων

2. Η ημερομηνία αποπληρωμής

3. Το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ