ΕΛΛΑΔΑ

Λουτρά Καϊάφα: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια από ασφυξία (pics)

Λουτρά Καϊάφα: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια από ασφυξία (pics)
patris news

Στο περιορισμένο οξυγόνο, που φαίνεται να υπήρχε στα νερά της λίμνης Καϊάφα, για την ποσότητα των ψαριών που εγκλωβίσθηκαν εκεί, φαίνεται να αποδίδει, ο καθηγητής Ιχθυολογίας και Θαλάσσιας Οικολογίας, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, την εμφάνιση των εκατοντάδων νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στα νερά της λίμνης τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Κουτσικόπουλος βρέθηκε στην περιοχή του Καϊάφα, όπου έλαβε δείγματα τόσο του νερού όσο και των ψαριών που εντοπίσθηκαν στο σημείο.

KAIAFAS PSARIA2

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσικόπουλος, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του patris news, αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε κανάλια ειδικά τον χειμώνα που υπάρχουν ακραίες καταστάσεις κλιματικές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς τα ψάρια μετακινούνται σε μια περιοχή που οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες, εγκλωβίζονται και εξαιτίας των μεγάλων συγκεντρώσεων, δημιουργούνται και περιορισμένες συγκεντρώσεις οξυγόνου με αποτέλεσμα τους θανάτους.

KAIAFAS PSARIA 696x358

Όπως είπε:

«Η περιοχή εδώ είναι λίγο πιο ιδιότροπη, έχει γλυκά νερά που χύνονται στα κανάλια, είναι υπόγεια νερά, είναι ιαματικά νερά, έχουν μια ιδιομορφία, θα πρέπει λοιπόν να δούμε αν το κλασσικό σενάριο του προβλήματος των καναλιών ισχύει και εδώ ή αν είναι κάποιο φαινόμενο παροξυσμικό, γεωλογικού χαρακτήρα που άλλαξε την ποιότητα των νερών. Δυστυχώς δεν έχουμε καταγραφές, θα πρέπει να δούμε με τα δεδομένα του σήμερα εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό και να το παρακολουθήσουμε στη συνέχεια. Θα περιμένουμε και τις τοξικολογικές εξετάσεις ωστόσο η πρώτη πιθανότητα είναι η έλλειψη οξυγόνου»,

ανέφερε ο κ. Κουτσικόπουλος και εξήγησε πως «Είναι λίγο δύσκολο να πάμε σε κάποια παθογόνο αιτία για ένα τέτοιο φαινόμενο», καθώς, τα ψάρια φαίνεται να ανήκουν σε μια ομάδα και η ποσότητά τους, παραπέμπει στην αιτίαση της έλλειψης οξυγόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ