ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικό Περάματος: Οι μισοί γονείς ζητούν μεταγραφή λόγω προσφυγόπουλων

Δημοτικό Περάματος: Οι μισοί γονείς ζητούν μεταγραφή λόγω προσφυγόπουλων
CNN Greece

Πρωτοφανείς εικόνες ρατσισμού και διακρίσεων σημειώθηκαν στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα με θύματα προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν να παρακολουθούν μαθήματα από σήμερα.

Την ώρα που τα παιδιά περνούσαν την πόρτα του σχολικού ιδρύματος για να παρακολουθήσουν τις τάξεις τους, γονείς μαθητών έκαναν σωρηδόν αιτήσεις μεταγραφής των παιδιών τους από το δημοτικό.

Ο αριθμός των αιτήσεων μεταγραφής που δέχθηκε το σχολείο έφτασαν τις 70, δηλαδή περίπου οι μισοί γονείς των 130 συνολικά μαθητών αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά τους από το δημοτικό. Υπήρξαν και 16 αιτήσεις μεταγραφής για τα 30 νηπίων που φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Μόλις 10 παιδιά πήγαν στο σχολείο.

Στον αντίποδα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τα προσφυγόπουλα στο σχολείο πήγαν μαθητές και τα υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Μάλιστα είχαν διάφορα σχολικά είδη για να τους προσφέρουν.

prosf4

Λίγα λεπτά μετά τις 2 καταχειροκροτούμενα, έφτασαν τα περίπου 21 προσφυγόπουλα στο Α' Δημοτικό Νέου Ικονίου. Τα παιδιά, ηλικίας από 6- 8 χρονών, με τις σάκες τους στην πλάτη και ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπα τους από τη θερμή υποδοχή των κατοίκων του Περάματος, συνοδεύτηκαν στο εσωτερικό του σχολείου όπου τους υποδέχθηκαν καθηγητές άλλα και μαθητές του 2ου Λυκείου Νέου Ικονίου.

Με μπαλόνια, χειροκροτήματα και χαμόγελα λοιπόν αρχίζει σήμερα η σχολική περίοδος για τα 21 προσφυγόπουλα του Σχιστού στο Α' Δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου.

Υπενθυμίζουμε πως στις 17 Ιανουαρίου ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής των υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό είχε εισβάλει στο σχολείο και επιτέθηκε σε δασκάλους και γονείς.

prosf10

Για την αποφυγή νέων επεισοδίων και για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητών του δημοτικού σχολείου, οι αρχές τοποθέτησαν κορδέλες υποδεικνύοντας τα σημεία στα οποία θα στήνονταν οι δημοσιογράφοι και το σημείο που θα στήνονταν οι συγκεντρωμένοι για την υποδοχή των προσφυγόπουλων. Ασφαλώς, υπήρχαν φωνές που έλεγαν πως δεν γίνεται οι δημοσιογράφοι να είναι μπροστά από τους συγκεντρωμένους, με την αστυνομία να απαντά πως όλα είναι όπως πρέπει.

Έξω από το δημοτικό σχολείο πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την υποδοχή των προσφυγόπουλων η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος αλλά και αλληλέγγυες οργανώσεις.

prosf7

Εντύπωση έκανε μια ομάδα ατόμων οι οποίοι παρατηρούσαν από ψηλά τα γεγονότα έξω από το Α’ Δημοτικό. Ασφαλώς αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και τους απομάκρυναν ειρηνικά.

Αρκετοί ήταν οι γονείς που αιτήθηκαν για μεταγραφή των παιδιών τους σε άλλα δημοτικά σχολεία της περιοχής, όμως υπήρξαν και οι πιο ψύχραιμες φωνές που τόνισαν πως όλα τα παιδιά θα πρέπει να μορφωθούν άλλα θα πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις για την υγεία των προσφυγόπουλων.

goneis

H Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε χθεσινή της ανακοίνωση εξέφρασε την στήριξή της στον «ερχομό των παιδιών στα σχολεία μας», τονίζοντας πως τα σχολεία λειτουργούν ως «μεγάλη και ζεστή αγκαλιά αλληλεγγύης».

«Εκπαιδευτικοί και γονείς, από την πρώτη στιγμή γυρίσαμε την πλάτη στις φοβικές κι επικίνδυνες φωνές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του παιδικού απομονωτισμού. Για το εκπαιδευτικό κίνημα, χρόνια τώρα είναι αυτονόητη η θέση μας για την ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό περιβάλλον, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των παιδιών ανεξάρτητα από θρησκεία, πατρίδα, χρώμα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά, Κερατσινίου, Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» , Σαλαμίνας, Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Αργοσαρωνικού.

prosf6

«Στο σχολείο, στη γειτονιά, στην κοινωνία, ο διάλογος των πολιτισμών, είναι αναγκαία πολιτική και πολιτισμική συνθήκη».

pros1
prosf2
prosf8
prosf9

ΔΗΜΟΦΙΛΗ