ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Συλλαλητήριο στη Λάρισα και πανελλαδικός συντονισμός για κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Μπλόκα αγροτών: Συλλαλητήριο στη Λάρισα και πανελλαδικός συντονισμός για κλιμάκωση κινητοποιήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πανελλαδικά είναι οι αγρότες, που παραμένουν στα μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας, ενώ πραγματοποιούν και συλλαλητήρια, με τη Λάρισα να βρίσκεται την Παρασκευή στο επίκεντρο.

Το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σημαδεύτηκε από την ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών, στην νότια πύλη της ΔΕΘ όπου φιλοξενείται η 10η Zootechnia, από το βήμα της οποίας απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Οι αγρότες πάντως παραμένουν στα μπλόκα, και την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ώστε να υπάρξει συντονισμός της δράσης των αγροτών, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.

175841631

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τα τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μία εβδομάδα στον νομό Λάρισας, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής (18:00) αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Το κεντρικό μπλόκο παραμένει στον κόμβο της Νίκαιας, με τρακτέρ και αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Στο σημείο οι αγρότες προχωρούν καθημερινά σε κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από 16:00 έως 18:00, ενώ επ’ αόριστον και όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένει κλειστό το ρεύμα προς την Αθήνα.

Εκτός όμως από το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες του νομού έχουν «στρατοπεδεύσει» και σε άλλα σημεία, όπως στο Δαμάσι και στο Γερακάρι, δημιουργώντας περιφερειακά μπλόκα.

175841521

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Επίσης, αγροτικό μπλόκο, παραμένει στο κόμβο Αργυροπουλίου με τους αγρότες να υλοποιούν τις αποφάσεις τους και να προχωρούν σε τρίωρο πλέον καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, από 18:00 έως και 21:00.

Ένα νέο μπλόκο έχει στηθεί στην περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα στο κόμβο της Ραχούλας, όπου οι αγρότες απέκλεισαν την Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας - Τρικάλων από τις 15:00 μέχρι τις 17:00.

Επίσης οι αγρότες των Φαρσάλων που έχουν βγάλει και αυτοί τα τρακτέρ τους στο δρόμο, προχώρησαν την Πέμπτη για πρώτη φορά σε δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Τρακτέρ επίσης, βρίσκονται στους κόμβους του Πλατυκάμπου και της Γυρτώνης. Οι αγρότες που συντονίζονταν σε αυτά τα δύο σημεία βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων, ώστε να αποφασίσουν εάν τελικά θα συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στο κόμβο της Γυρτώνης, με προοπτική να στήσουν κεντρικό μπλόκο στα Τέμπη, ή όχι.

Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό, προχωρούν σήμερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών, αποφασίσθηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια συνέλευσης να κλείσει σήμερα από τις 19:00 έως 21:00, ο κόμβος του Κεφαλοβρύσου.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, ύστερα από απόφαση να αγροτών και κτηνοτρόφων των Πρεσπών.

patra

EUROKINISSI

«Ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο το πότε ακριβώς θα γίνει η συγκεκριμένη κινητοποίηση» ανέφερε αγρότης της περιοχής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα δράσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Μακεδονία αφορά μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση σήμερα Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχο, να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα προς όλους του πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Αύριο συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι των χωριών Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να αποφασίσουν τη δράση τους.

Έκκληση Αποστόλου για διάλογο

Έκκληση προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να προσέλθουν σε διάλογο είτε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είτε στο υπουργείο, για τα αιτήματα που προβάλλουν, απηύθυνε, εγκαινιάζοντας τη 10η Zootechnia στη ΔΕΘ, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για τις προοπτικές της αγροτοκτηνοτροφίας.

«Πραγματικά θέλω να τους καλέσω για μια ακόμη φορά σε διάλογο, είτε αυτός μπορεί να γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους είτε στο υπουργείο» είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: «Να ακούσουμε την αιτιολόγηση τους πάνω στα αιτήματα που υπάρχουν».

«Δυο κουβέντες μόνο να πω για αυτά που εμφανίζονται ως αιτήματα», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Παλέψαμε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε ακόμη και μνημονιακές δεσμεύσεις τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό».

175853331

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στη δύσκολη συγκυρία να εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και την αποπληρωμή χρωστούμενων από το 2008, φτάνοντας σε ένα ποσό - ρεκόρ 3,7 δισ., που όπως είπε, αν υπολογιστούν και τα χρήματα από τα πλεόνασμα που δόθηκαν στους συνταξιούχους αγρότες, το ποσό που κατευθύνθηκε στον αγροτικό χώρο ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την προστασία και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για τις θεσμικές κινήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα καθυστερήσεων πληρωμής για τα νωπά και ευπαθή προϊόντα, που έφταναν να εξοφλούνται ακόμη με επιταγές ανοιχτής ημερομηνίας. "Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τον ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις γιατί αυτές αποτελούν εργαλείο παραγωγής και ότι στη μάχη κατά των "ελληνοποιήσεων" προϊόντων προερχόμενων από άλλες χώρες θα ριχθούν μηχανήματα σκαναρίσματος, που θα εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στις εισόδους της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που προκηρύσσονται αλλά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ., ευρώ και υπογράμμισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. "Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων, τομή στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης", είπε ο υπουργός.

175853361

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Και μια και μιλάμε για δασικές εκτάσεις, θέλω να καθησυχάσω τους αγρότες που δικαιολογημένα ανησυχούν με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα από τις εκτάσεις τους κι ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις τους".

Ειδικά για την κτηνοτροφία, ο κ. Αποστόλου είπε ότι αυξήθηκαν οι ενισχύσεις για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ επισημάνε την πρωτεύουσα σημασία που έχει η ανάταξη του συνεργατισμού. "Δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά ο αγροτικός χώρος αν δεν οργανωθεί", συνέχισε ο κ. Αποστόλου και αναφέρθηκε στη θέσπιση του νέου πλαισίου λειτουργίας για τους συνεταιρισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ