ΕΛΛΑΔΑ

Κορδελιό: Ο χάρτης της περιοχής από την οποία θα απομακρυνθούν 72.000 άνθρωποι

Κορδελιό: Ο χάρτης της περιοχής από την οποία θα απομακρυνθούν 72.000 άνθρωποι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ/φωτογραφία αρχείου

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους την ερχόμενη Κυριακή, οπότε και θα διεξαχθεί η επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας, που εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή του Κορδελιού-Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη.

Για την μηδαμινή και απευκταία πιθανότητα να εκραγεί η βόμβα, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υποχρεωτική εκκένωση μιας περιοχής σε ακτίνα 2 χλμ. από το σημείο της βόμβας, ενώ έχει οργανωθεί ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων, ώστε τις ώρες που θα γίνεται η απενεργοποίηση της βόμβας από εξειδικευμένα στελέχη της 112 Ομάδας Ναρκαλιείας, σε απόσταση 2 χλμ. να μην κανείς.

Σύμφωνα με το voria.gr, θα απομακρυνθούν 72.000 άνθρωποι ενώ την Κυριακή θα ανασταλεί και κάθε δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι ο εκτιμώμενος προς απομάκρυνση πληθυσμός στη ζώνη των 2 χλμ. είναι 10.000 πολίτες, ενώ ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, έχει να μετακινήσει 62.000 πολίτες σε χρόνο ρεκόρ. Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, δεν έχει να μετακινήσει κόσμο, καθώς ο οικισμός Αγία Σοφία είναι εκτός ζώνης εκκένωσης, όμως ανακοίνωσε ότι μπορεί να υποδεχτεί μετακινούμενους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, όσοι διαθέτουν δικό τους μέσο για να φύγουν από την περιοχή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, διαφορετικά θα μεταφερθούν σε σχολεία και γυμναστήρια, που έχουν ήδη επιλέξει οι δήμοι Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα.

«Υπάρχει η σκέψη να διατεθούν λεωφορεία, στη σύσκεψη μετέχουν και τα ΚΤΕΛ και ο ΟΑΣΘ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Κυριακή που [εκπρόσωποί τους] ήταν εδώ, είπαν ότι θα διαθέσουν όλο το δυναμικό που έχουν, όταν μεταφέρουν τους υπαλλήλους τους. Αυτό σημαίνει κοντά 10 λεωφορεία, οπότε θεωρώ ότι θα βγει ένα πιο οργανωμένο πλήρες σχέδιο μετά τη σημερινή σύσκεψη. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι έχουν προτείνει σχολεία, γιατί είναι κλειστά την Κυριακή, αλλά και γυμναστήρια, πέρα από την ακτίνα των δύο χιλιομέτρων» είπε η κ. Πατουλίδου σε δηλώσεις της στο περιθώριο σύσκεψης φορέων, που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση θα κρατήσει τρεις έως τέσσερις ώρες, κατά τα λεγόμενα των ειδικών.

«Συγκροτείται σχέδιο για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. Την περασμένη Κυριακή είχε γίνει μια έκτακτη σύσκεψη. Η σημερινή είναι η αμέσως επόμενη, μετά τα δεδομένα που ζητήθηκαν και από τους δήμους και από την αστυνομία, ώστε με βάση συγκεκριμένους χάρτες, να δρομολογηθεί η οργανωμένη απομάκρυνση του κόσμου» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: «το να απομακρύνεις τον κόσμο από την εστία προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το βασικότερο είναι να διευκολυνθεί η ομάδα των πυροτεχνουργών, ώστε να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να τελειώσει αυτή η ιστορία αναίμακτα για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ