ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2017: Μαζική «απόβαση» Τούρκων στη Χίο για το τριήμερο (pics&vid)

Απόκριες 2017: Μαζική «απόβαση» Τούρκων στη Χίο για το τριήμερο (pics&vid)
politischios.gr

Τη Χίο επέλεξαν εκατοντάδες Τούρκοι επισκέπτες, για το διήμερο της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τα πλοία της γραμμής έφθαναν το ένα μετά το άλλο μεταφέροντας κόσμο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές δεκάδων μέτρων.

Μέχρι και τις 10 το πρωί, τα πλοία μετέφεραν πάνω από 1.300 επιβάτες ενώ αναμένεται και δεύτερο αλλά μικρότερο κύμα επισκεπτών μέχρι το πρωί της Κυριακής. Έτσι ο στόχος που είχε θέσει το γραφείο Τουρισμού του Δήμου για 1.500 επισκέπτες φαίνεται ότι αποτέλεσε τελικά εύκολο στόχο, μιας και η υποχώρηση της νέας Τουρκικής Λίρας έναντι του Ευρώ δεν ήταν ικανή για να ανακόψει το τουριστικό ρεύμα από την... γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, στην πλειονότητά τους οι επισκέπτες ήταν κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων αλλά δεν ήταν λίγοι και οι κάτοχοι των κόκκινων διαβατηρίων που παρά το κόστος και τη γραφειοκρατική διαδικασία τελικά πήραν την απόφαση να περάσουν το διήμερο στη Χίο.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων επικεντρώνεται στο καρναβάλι της Μόστρας Θυμιανών, που την τελευταία 5ετία αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης για Τούρκους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας όπως τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, τα Αλάτσατα, το Κουσάντασι και την Προύσα.

xios 22

(Πηγή φωτογραφίας politischios.gr)

Σημαντική μείωση σε σχέση με το 2016

Παρά πάντως τα υψηλά νούμερα, γεγονός αποτελεί η σημαντική πτώση στις φετινές αφίξεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κάτοχοι δηλαδή των πράσινων διαβατηρίων, πρέπει να πάρουν ειδική άδεια από την Άγκυρα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά και η υποχώρηση της νέας τουρκικής λίρας έναντι του Ευρώ, φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για τον τουρισμό από τη γείτονα χώρα από εδώ και πέρα.

Και αυτό διότι αν η συγκεκριμένη μείωση στις επισκέψεις συνεχίσει και την θερινή περίοδο τότε η Χίος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει το 30 ή και το 40% του τουριστικού της κοινού, που κατά κύρια βάση προέρχεται από τα έναντι παράλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ