ΕΛΛΑΔΑ

Σβήνουν-γράφουν αλλαγές για τις μετεγγραφές φοιτητών

Σβήνουν-γράφουν αλλαγές για τις μετεγγραφές φοιτητών
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το υπουργείο Παιδείας είναι αντιμέτωπο με ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο, καθώς καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών.

Το ΤΕΙ Αθήνας αρνήθηκε να εγγράψει φοιτητές που κατάφεραν να πάρουν μετεγγραφή από το τμήμα που αρχικά είχαν περάσει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση του ίδιου του υπουργού.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», κατάφερε να επιβληθεί στα τμήμα του ΤΕΙ που κινητοποιήθηκαν, όμως πλέον απαιτούνται βελτιωτικές ρυθμίσεις.

«Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για να δούμε τι θα κάνουμε με το ζήτημα των μετεγγραφών», είπε ο Γιάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας μιλώντας στην εφημερίδα.

Για την φετινή χρονιά το υπουργείο κατάφερε – σε επίπεδο δεσμεύσεων – να καλύψει μεγάλο μέρος του βάρους που επωμίζεται το ΤΕΙ Αθήνας με «μπαλώματα». Το ίδρυμα καλείται να δεχθεί επιπλέον 500 φοιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Παντή, το υπουργείο θα προχωρήσει τόσο σε ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης όσο και σε αύξηση του αριθμούς μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ.

«Οι σπουδές δεν εξασφαλίζονται μόνο με μια εγγραφή στο τμήμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα πέντε τμήματα δηλαδή που αρνήθηκαν να εγγράψουν τους φοιτητές οι οποίοι πήραν μεταγραφή.

Το τμήμα ζητά από το υπουργείο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι φοιτητές τις σπουδές τους, τονίζοντας τις σημαντικές περικοπές προσωπικού που έχει δεχθεί την τελευταία επταετία, αλλά και τις δραστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του.

Το θέμα των μεταγραφών ταλανίζει ιδιαιτέρως το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια, με τις προηγούμενες διοικήσεις να κάνουν αλλαγές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Η απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μεταγραφές, ήρθε την περίοδο της υπουργεία του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος νομοθέτησε όριο 15% επί του αριθμού των εισακτέων. Με τη δυνατότητα των ενστάσεων και των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών όμως, πολλές σχολές βρίσκονται και πάλι σε οριακό σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Εξέταση των φοιτητών σε όλα τα μαθήματα που «χρωστούν»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ