ΕΛΛΑΔΑ

SZ: Η ελληνική φαντασία...στη φοροδιαφυγή

SZ: Η ελληνική φαντασία...στη φοροδιαφυγή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι Έλληνες φοροφυγάδες έχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να αποφεύγουν τις «δαγκάνες» του κράτους και σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού μέσου καταφεύγουν πλέον και σε στρατιωτικές πρακτικές κάλυψης και παραλλαγής για να μην πληρώνουν.

«Στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει στις εφορίες να συμπεριλαμβάνουν στον υπολογισμό του φόρου, ό,τι σχετίζεται με την πολυτελή διαβίωση, όπως είναι για παράδειγμα οι πισίνες», γράφει σε δημοσίευμα της η Süddeutsche Zeitung και αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα τεκμηρίων που κρύφτηκαν ποικιλοτρόπως.

Οι εφοριακοί, με την χρήση δορυφόρων, κατάφεραν να εντοπίσουν πισίνες που οι ιδιοκτήτες του σκέπαζαν με τέντες σε χρώματα παραλλαγής για να γλιτώσουν τους φόρους.

«Μια ιδιωτική πισίνα 25 τετραγωνικών θεωρείται τεκμήριο. Πριν από μερικά χρόνια οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν να εντοπίζουν πισίνες με τη βοήθεια δορυφόρων. Όταν όμως η τακτική μαθεύτηκε οι εφοριακοί αντίκρισαν στις πολυτελείς κατοικίες πισίνες σκεπασμένες με τέντες σε χρώματα παραλλαγής» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μέσα για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων είναι περισσότερα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία που εκεός από δορυφορικές φωτογραφίες έχει στην διάθεσή της και βίντεο από μη επανδρωμένα για να γίνονται ακριβείς αξιολογήσεις των ακινήτων.

«Μόνο στη διετία 20014 - 2016 οι ισπανικές εφοριακές αρχές κατέγραψαν 1,7 εκατ. αυθαίρετες κατασκευές», καταλήγει το μέσο.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορίες τρελής φοροδιαφυγής: Μέχρι και έκπτωση για να μην δώσουν απόδειξη

Τσακαλώτος: Μείωση της φοροδιαφυγής, μείωση και των φόρων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ