ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση προσωπικών μηνυμάτων ανώτατου δικαστικού λειτουργού

Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση προσωπικών μηνυμάτων ανώτατου δικαστικού λειτουργού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παράνομη κρίθηκε η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιου Ράντου, σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική ζωή του, σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα, καθώς και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Την απόφαση αυτή εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση υποκλαπέντων προσωπικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ανώτατου δικαστικού λειτουργού.

Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται και η δημοσιοποίηση του ονόματος και των πληροφοριών που αναφέρονται στα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή απηύθυνε στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προειδοποίηση για άρση της παράβασης και «άμεση αποανάρτηση-αφαίρεση αυτών από το διαδίκτυο» και απαγόρευσε την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με αυτό το περιεχόμενο.

Αναλυτικά, η Αρχή, ενεργώντας αυτεπαγγέλτως, εξέτασε εάν και σε ποιο μέτρο υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Ράντου σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Ακολούθησε η έκδοση της απόφασης, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού, σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική ζωή του, σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου, αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997. Στον ίδιο νόμο, αναφέρει η Αρχή, αντίκειται και η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ