ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2017: Παιχνίδια με το πέμπτο υπό εξέταση μάθημα

Πανελλαδικές 2017: Παιχνίδια με το πέμπτο υπό εξέταση μάθημα
EUROKINISSI

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν οι μαθητές πέσουν στην μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα καταλήξει για τον τρόπο διεξαγωγής τους καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εξέταση των μαθητών και σε πέμπτο μάθημα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, μέσω συνέντευξής του ανακοίνωσε πως όσοι μαθητές επιθυμούν μπορούν να δώσουν και ένα πέμπτο μάθημα, σε μια χρονική περίοδο που το «δώρο» του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς οι μαθητές δεν έχουν χρόνο να προετοιμαστούν.

Με βάση τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση στις σχολές μόνον ενός επιστημονικού πεδίου (π.χ. ή ανθρωπιστικές ή υγείας ή οικονομικά ή παιδαγωγικά ή θετικές σπουδές).

Εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και από δεύτερο πεδίο (π.χ. ιατρικές και πολυτεχνεία), όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», οι 18χρονοι πρέπει να εξεταστούν σε πέμπτο μάθημα.

Την Παρασκευή ο κ. Παντής, μέσω του ΣΚΑΪ, είπε ότι «είναι αίτημα εύλογο, σωστό να ανοίξουμε τη διαδικασία για δυνατότητα δήλωσης από τους υποψηφίους πέμπτου μαθήματος. Από Δευτέρα το υπουργείο θα δει το αίτημα και θα το κάνει», προσθέτοντας ότι «αυτό ζητούν οι γονείς».

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα μερίδας υποψηφίων και των γονέων τους, που διαμαρτύρονται για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές.

Πολλοί από τους υποψήφιους αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην προετοιμασία για την είσοδο σε μια συγκεκριμένη σχολή, π.χ ιατρική, όμως είδαν τις θέσεις εισακτέων να μειώνονται, το ίδιο με τις ελπίδες τους να περάσουν. Στην ιατρική συγκεκριμένα κόπηκαν 220 θέσεις.

Έτσι, το υπουργείο, επειδή όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν σχεδιάζει να αναιρέσει την περικοπή θέσεων, εκτιμά ότι με το άνοιγμα της διαδικασίας για το 5ο μάθημα βοηθάει τους υποψηφίους να αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής.

«Στην ουσία, η κίνηση που προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας τεράστιος εμπαιγμός στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας.

Ο ίδιος ο κ. Παντής, μιλώντας στην εφημερίδα απάντησε και διευκρίνισε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αρνούμενος ότι η υπαναχώρηση οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις της πρωινής εξαγγελίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ