ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2017: Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Πάσχα 2017: Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Πάσχα σημαίνει πέρασμα, διάβαση, και αυτό το πέρασμα έχει βαθιές τις ρίζες. Ένας λαός ταλαιπωρημένος στην ξενιτιά και στην εξορία, κάτω από πολλές ταλαιπωρίες, βάσανα και δυστυχία ζητάει τη διάβαση, ζητάει το πέρασμα». Αυτά ήταν τα λόγια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, όταν ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών κατά την περιφορά του στάθμευσε στην Πλατεία Συντάγματος για την τέλεση δέησης.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε λόγο για την ανάγκη του λαού που «θέλει να φύγει από τη σκλαβιά για την ελευθερία, από το σκοτάδι για το φως, από το ψέμα για την αλήθεια, από το θάνατο για τη ζωή». Μάλιστα, επισήμανε ότι:

4107332 copy

Είναι υπαρξιακή μας αγωνία να περάσουμε κι εμείς, να διαβούμε, να γίνει δίαυλος για να μπορέσουμε στα πολλά και δύσκολα καθημερινά μας προβλήματα να διαβούμε από το σκοτάδι στο φως. Καλό πέρασμα. Να περάσουμε από 'δω που είμαστε στην απέναντι όχθη. Εκεί που υπάρχει η αλήθεια, το φως η ζωή.

Ωστόσο, μίλησε για την ύπαρξη δύο προϋποθέσεων: «Η πρώτη είναι ότι το θαύμα δεν γίνεται από τη μια πλευρά μόνο, το θαύμα θέλει την προσπάθεια τη δική μας πρώτα και αυτό ήθελα να υπογραμμίσω απόψε, ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι όλων μας. Όλοι μαζί χρειαζόμαστε να βάλουμε πλάτη για να προχωρήσουμε, να διαβούμε. Και το δεύτερο μας το είπε ο Κύριος χθες, σε όλες τις Εκκλησίες, "χωρίς εμού ου δύνασθε ποείν ουδέν"».

4107333

Καταληκτικά, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «λιτανεύοντας μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, τη συγκινητική, έρχονται στο νου μας αυτές οι ευχές, Καλό Πάσχα, καλή διάβαση, να περάσουμε απέναντι από εκεί που είμαστε. Χρειάζεται όμως να συνεργαστεί η ανθρώπινη προσπάθεια με τη Χάρη του Θεού. Εκεί που συναντιέται η ανθρώπινη προσπάθεια με τη Χάρη του Θεού εκεί γίνεται το θαύμα».

Νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Αθήνα, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Μεθώνης Κλήμης.

4107323

Στη συνεχεία, συνοδεία αγήματος, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τελέστηκε δέηση.

(Φωτογραφίες: Eurokinissi/Μπόνης Χρήστος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ