ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές: Εκσυγχρονισμός ή λουκέτο στους μικρούς;

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές: Εκσυγχρονισμός ή λουκέτο στους μικρούς;
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το θέμα της απελευθέρωσης του ανοίγματος των καταστημάτων για τις Κυριακές βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης και θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Περίπου τριάντα Κυριακές θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στο περιθώριο των εγκαινίων ενός ακόμη Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών στην Πατησίων στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Αντιδρούν οι εμπορικοί σύλλογοι και οι εμποροϋπάλληλοι. 

«Διαφωνούσαμε, αλλά μπορούμε να το δούμε σαν εκσυγχρονισμό»

"Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος" είπε ο υπουργός.

28 12 57 image 45

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο συνέχισε: "Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό".

«Κατευθυνόμενο από του πολυχώρους το μέτρο»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νικόλαος Κογιουμτσής θυμίζει πως τρία χρόνια πριν, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το μέτρο θα απέφερε 2,7 δις ευρώ. Κάτι που δεν επαληθεύτηκε στην πράξη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κάνει λόγο για μειωμένους τζίρους χρόνο με τον χρόνο κι ένα μέτρο που ουσιαστικά υποκινείται από τα συμφέροντα των πολυχώρων των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

main kogioumtsis

«Εμείς λέμε ότι είναι υπεραρκετές οι οκτώ θεσμοθετημένες Κυριακές σε μια περίοδο ύφεσης και κρίσης όπου ολοένα και συρρικνώνεται το προς διάθεση και προς κατανάλωση εισόδημα. Επειδή το έχουμε βιώσει και το έχουμε ζήσει με αυτές τις 8 Κυριακές, κάθε φορά είχαμε ένα αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή Κυριακή, θεωρούμε δηλαδή ότι δεν θα προσφέρει ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στην απασχόληση. Κι αν θυμάμαι καλά και με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πριν από 3 χρόνια, όπου εκεί φαινόταν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων διανθιζόταν ως μεταρρύθμιση και φαινόταν ότι θα αποφέρει 2,7 δις ευρώ. Δυστυχώς δεν αποφέρει τίποτα. Αποφέρει υποχρεώσεις προς αυτούς που προσπαθούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά δεν έχουν την αντίστοιχη ανταπόδοση ως προς το κομμάτι της κατανάλωσης και φαίνεται ότι είναι κατευθυνόμενο από πολυχώρους που θέλουν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές για να πάρουν ένα κομμάτι ακόμα τζίρου από τις μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις»

Στο -50% ο τζίρος από την αρχή της κρίσης – 270.000 λουκέτα

Ο κύριος Κογιουμτζής κάνει λόγο για ένα τζίρο μειωμένο κατά -15% τον μήνα Φεβρουάριο.

«Βλέπουμε τον τζίρο κάθε χρόνο να μειώνεται. Φέτος σε σύγκριση με πέρσι ήταν στο -10%. Η συνολική πτώση του τζίρου έχει ξεπεράσει το -50% από την αρχή της κρίσης, από το 2009. Γι’ αυτό έχουμε φτάσει και σε έναν τεράστιο αριθμό καταστημάτων τα οποία έχουν βάλει λουκέτο. Μιλάμε για 270.000 καταστήματα από την αρχή της κρίσης και 8.500 καταστήματα από την αρχή του έτους»

«Δεν θα βαφτίσουμε τουριστικά τα Πατήσια»

«Αν τα καταστήματα βρίσκονται σε θεσμοθετημένη τουριστική περιοχή όπως είναι το Μοναστηράκι, εκεί υπάρχει ένα πεδίο και συζήτησης και διεύρυνσης των τουριστικών ζωνών. Ουσιαστικά όμως την περιοχή την διαμορφώνει ο ίδιος ο τουρίστας, δεν μπορούμε να τη διαμορφώσουμε εμείς. Δεν μπορούμε τον Άγιο Παντελεήμονα ή τα Πατήσια να τα βαφτίσουμε τουριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κάνει λόγο για ένα σχέδιο που κατευθύνει την αγορά προς συγκεκριμένα σημεία και διευκρινίζει ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα στραφεί κατά του Νόμου λαμβάνοντας υπόψιν και την απόφαση του ΣτΕ.

201610231449182113

«Δεν πιστεύω να ξέρει το ΔΝΤ τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου»

«Εκεί που υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου, η αγορά έχει αυτορυθμιστεί και ίσως και σε μεγαλύτερο εύρος από αυτό που ορίζουν οι ίδιες οι διατάξεις. Άρα αυτό που επιδιώκουν οι δανειστές είναι να ανοίξουν τα καταστήματα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ολιγοπώλησης της αγοράς από τις μεγάλες πολυεθνικές ή από τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Αυτό είναι σαφές και από έγγραφο του ΔΝΤ πριν από τρία χρόνια που έλεγε οδηγίες προς την ελληνική κυβέρνηση βήμα βήμα να προχωρήσει προς τη διεύρυνση του ανοίγματος των καταστημάτων στο Δήμο, γράφει το έγγραφο του ΔΝΤ... στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Δεν φαντάζομαι το ΔΝΤ να ξέρει που είναι το Πικέρμι και η Ραφήνα... κάποιος το έδωσε. Αλλά αν ανοίξει το Πικέρμι και η Αθήνα, και αυτή ήταν και η απόφαση του Γιακουμάτου, θα άνοιγε και ο Δήμος Σπάτων. Γιατί το θέμα ήταν να ανοίξει το McArthurGlen δεν ήταν να ανοίξουν τα καταστήματα στην Ραφήνα»

«Να βγάλεις 1,5 εκατομμύριο ανέργους στα καταστήματα να κάνουν τι; Shopping Therapy;»

«Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη το ΔΝΤ μιλούσε για όλο το εύρος της οδού Τσιμισκή δεν μιλούσε για το ιστορικό κέντρο. Άρα η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη. Έτσι καταστρέφονται οι μικρές επιχειρήσεις. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης ζητούσε επιτακτικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Σήμερα, μετά τις 8 Κυριακές, ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης λέει να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές. Γιατί διαπίστωσε δεν υπήρχε κίνηση. Γιατί στην εσωτερική αγορά δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα μετά τα μνημονικά μέτρα της 7ετίας. Δηλαδή να βγάλεις 1,5 εκατομμύριο ανέργους στα καταστήματα να κάνουν τι; Shopping Therapy;»

«Η αγορά οδηγείται σε συγκεκριμένα σημεία. Δεν κατευθύνεται προς το Χαλάνδρι, ούτε προς τη Νέα Σμύρνη ούτε προς τη Κηφισιά. Η αγορά οδηγείται σε συγκεκριμένα σημεία, σε συγκεκριμένα mall»

Η ΓΣΕΒΕΕ θα προσφύγει κατά του Νόμου

«Η ολομέλεια του ΣτΕ επικαλείται την ανάγκη ξεκούρασης των εργαζομένων και κάνει λόγο για άνοιγμα των καταστημάτων υπό συγκεκριμένου όρους και περιορισμούς. Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει μία διάταξη που να μην λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση του ΣτΕ. Γιατί αν προσφύγει, που θα προσφύγει η ΓΣΕΒΕΕ κατά του νόμου, η ίδια ολομέλεια που δίκασε πριν από έναν χρόνο θα δικάσει και τώρα, η ίδια ολομέλεια δεν μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση»

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του έτους.

2306592 1

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όρισε κατά λέξη τα εξής:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία.»

Είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού παρά απαίτηση των δανειστών

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να «μπαίνει» εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όταν οι ανοχές και οι δυνάμεις έχουν πλέον εξαντληθεί και βρισκόμαστε προ των πυλών του κλεισίματος της συμφωνίας».

14770085

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα» αναφέρει ο κ. Κορκίδης

«Έχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί στα μέλη μας, στην αγορά αλλά και στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των εργαζόμενων ελευθέρων επαγγελματιών στην ξεκούραση, εμφανίζοντας με τεκμηριωμένα στοιχεία το άμεσο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο οποίο θα βρεθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της λιανικής απέναντι στις μεγάλες, εάν ποτέ απελευθερωθεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Το αποτέλεσμα θα είναι προφανές και άμεσο: ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση»

5
4
4 copy

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΕΕ του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΕ Παναγιώτη Κυριακούλια, στο πλαίσιο της ανακίνησης της απελευθέρωσης των Κυριακών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ