ΕΛΛΑΔΑ

Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας: Τι λέει στο CNN Greece o πρόεδρος της Π.Ο.Σ (aud)

Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας: Τι λέει στο CNN Greece o πρόεδρος της Π.Ο.Σ (aud)
STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος μίλησε στο CNN Greece για τον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο, που στοίχισε την ζωή σε τρία άτομα, κάνοντας λόγο για ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο, ενώ δεν μπόρεσε να αποκλείσει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, περιμένοντας το πόρισμα των εμπειρογνώμων που έχουν οριστεί από την πολιτεία.

Όπως τόνισε, η Ομοσπονδία προσπαθεί κάθε φορά που κρίνει απαραίτητο να παρεμβαίνει όσον αφορά θέματα συντήρησης των γραμμών και των αμαξοστοιχιών – με γνώμονα να κάνει πάντα «διορθωτικές» επεμβάσεις.

«Για όλα παρεμβαίνουμε εμείς. Διορθωτικά πάντα», είπε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτά που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας και τα οποία έχουν να κάνουν με τα έργα που εξελίσσονται στο σιδηρόδρομο εδώ και 20 χρόνια και δεν τελειώνουν ποτέ και στο τέλος το μάρμαρο το πληρώνουμε εμείς. Είναι καθημερινή διαδικασία, όπου βλέπουμε ότι μπορεί να διορθωθεί κάτι παρεμβαίνουμε».

Θέλησε να διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει ανασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο». «Γιατί αν υπήρχε θα είχαμε ατυχήματα συνέχεια, δεν έχουμε τέτοιο πράγμα. Το τρένο είναι ασφαλές», υπογράμμισε.

Ερωτώμενος για τις συνθήκες εργασίας των μηχανοδηγών, ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και ελλείψεις προσωπικού.

«Είμαστε σε μια χώρα που βιώνει κρίση. Ξέρετε ότι οι εργασιακές σχέσεις - με άνωθεν εντολές - έχουν ελαστικοποιηθεί. Αλλά αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων. Υπάρχει μια στενότητα».

Αναφορικά με την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, δεν θέλησε να πάρει θέση ή να αποκλείσει κάτι, καθώς - όπως όλοι – περιμένει και ο ίδιος το πόρισμα της επιτροπής που έχει οριστεί για την διερεύνηση των αιτιών.

«...οι μηχανοδηγοί είναι έμπειροι, αυτό το δρομολόγιο το έχουν κάνει εκατοντάδες φορές. Ποτέ δεν αποκλείεται το ανθρώπινο λάθος, γι’ αυτό υπάρχουν συστήματα ασφαλείας για να ελαχιστοποιούν το ανθρώπινο λάθος», είπε και συνέχισε:

«Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι γραμμή υψηλών ταχυτήτων, αλλά φυσικά εκεί που υπάρχει κίνδυνος υπάρχει σήμανση για χαμηλή ταχύτητα. Στο συγκεκριμένο σημείο η σήμανση ...υπάρχει εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, δεν είναι κάτι που έγινε χθες και δεν το είδαν, δεν το ξέρουν. Το έχουν ξαναπεράσει αρκετές φορές και οι ίδιοι οι μηχανοδηγοί. Φυσικά ελαττώνεις ταχύτητα και μπαίνεις στην παράκαμψη. Αυτό το έχουν κάνει εκατοντάδες φορές οι μηχανοδηγοί».

«Είδαμε ένα τρένο που είναι τσαλακωμένο», είπε για τις εικόνες μετά τον εκτροχιασμό αλλά τόνισε πως τις επόμενες μέρες θα δοθούν οι απαντήσεις για το τι συνέβη. «Τι να σας πω; Μπορεί να είχε αυξημένη ταχύτητά, αλλά θα το ξέρουμε τις επόμενες μέρες», είπε.

«Κανείς δεν θέλει να πάει να σκοτωθεί. Είναι γεγονός πως αν ένας μηχανοδηγός παραβιάσει κατά πολύ το όριο ταχύτητας βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο», ανέφερε.

Μπορίτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Παρασκευόπουλου παρακάτω:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ