ΕΛΛΑΔΑ

Οι δικαστές του ΣτΕ εξέθεσαν στον Κοντονή τα προβλήματα στα δικαστήρια

Οι δικαστές του ΣτΕ εξέθεσαν στον Κοντονή τα προβλήματα στα δικαστήρια
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο δικαστήριο εξέθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης του ΣτΕ, Ευθύμιος Αντωνόπουλος, έθεσε υπόψη του κ. Κοντονή μία σειρά από ζητήματα για την επίλυση των οποίων ζήτησε τη συμβολή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάδειξη και υποστήριξη «των σύγχρονων τρόπων ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και διαφάνειας των δικαστικών αποφάσεων και ενημέρωσης των πολιτών», όπως είναι «η ψηφιοποίηση αποφάσεων, η ανωνυμοποίηση αυτών και η συντήρηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη κάλυψης των θέσεων έμπειρων δικαστικών υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν από πτυχιούχους ΠΕ Νομικής και ΠΕ Πληροφορικής, ενώ εκφράστηκε η άποψη ότι «οι θέσεις δόκιμων εισηγητών του ΣτΕ δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν κατ' έτος τις τέσσερις, ώστε οι υποψήφιοι κάθε διαγωνισμού να μπορούν να επιδιώκουν την εισαγωγή τους στο εν λόγω δικαστήριο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αντιμετώπισε θετικά το σύνολο των προτάσεων και απόψεων της Ένωσης» και υπογράμμισε ότι «γίνεται προσπάθεια άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, ιδίως με προσλήψεις πτυχιούχων πληροφορικής, καθώς και ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα ζητήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ