ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής στον Διόνυσο (pics)

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής στον Διόνυσο (pics)
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το μεγαλύτερο τεστ ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση άκρως επικίνδυνης πυρκαγιάς σε πραγματικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην περιοχή του Γερμανικού νεκροταφείου στον Διόνυσο. 

Στόχος της άσκησης, η οποία έφερε την ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2017», ήταν να δοκιμαστούν στην πράξη ο συντονισμός, η επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού και η ανάπτυξη της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, από τις εθελοντικές ομάδες που σπεύδουν πρώτες στην περιοχή της πυρκαγιάς και όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής, μέχρι τα νέα όπλα του κρατικού μηχανισμού, μεταξύ των οποίων και των drones του ΠΣ και της αστυνομίας με τους χειριστές τους, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο εκπαίδευσης.

4136202
4136206
4136212

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή -από την οποία στο παρελθόν έχει καταστραφεί ολόκληρη η Πεντέλη και όχι μία φορά- σε συνθήκες με βαθμό επικινδυνότητας 4 και την άμεση κινητοποίηση και σταδιακή κλιμάκωση των δυνάμεων, για τον περιορισμό και την αντιμετώπισή της.

4136228
4136234

Σε αυτό το πλαίσιο, στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, ο στρατός, οι εθελοντικές ομάδες της Πεντέλης, (Ροδόπολης, Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης, Σύνδεσμος ΣΠΑΠ), η Περιφέρεια Αττικής, το δασαρχείο Πεντέλης, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν το Κινητό Κέντρο Συντονισμού «Όλυμπος», δύο αεροπλάνα και το ελικόπτερο συντονισμού του ΠΣ.

4136245

Όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή η άσκηση, καθώς και η χρήση του Κέντρου «Όλυμπος» έχει καθιερωθεί από πέρυσι, προκειμένου να δοκιμάζονται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων. Επίσης, τόνισε ότι η αντιμετώπιση μίας μεγάλης πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μόνο της Πυροσβεστικής, αλλά των δήμων, της Περιφέρειας και όλων των υπηρεσιών και πολιτών.

«Βγάλαμε από το σεντούκι ξεχασμένα πράγματα, ακόμα και από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το Κινητό Κέντρο Συντονισμού, λεωφορεία, τα drones και σύστημα εντοπισμού θέσης των οχημάτων, ώστε να έχουμε σύγχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση.

(Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi/Στέλιος Μισινάς)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ