ΕΛΛΑΔΑ

Σε συναγερμό οι Αρχές μετά την επίθεση κατά του Λ. Παπαδήμου - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε συναγερμό οι Αρχές μετά την επίθεση κατά του Λ. Παπαδήμου - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετά την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου, που προκάλεσε τον τραυματισμό του ίδιου και των συνοδών του. 

Οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως τρομοκρατικό. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού χώρου στην επίθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ως απόπειρα δολοφονίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών

Το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θωρακισμένο, γι' αυτό και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν εκτονώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οδηγός και ο συνοδηγός του, οι οποίοι επίσης είναι προσωπικό της ΤτΕ.

Οι δύο αστυνομικοί-συνοδοί του κ. Παπαδήμου, οι οποίοι ακολουθούσαν με άλλο συμβατικό αυτοκίνητο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και απλώς έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους τρεις τραυματίες και να φροντίσουν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

4142715 4

Eurokinissi/Μπολάρη Τατιάνα

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν αυτήν την ώρα από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος, που εξερράγη στα χέρια του, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του μέχρι τον προορισμό του, για να διευκρινίσουν πώς έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο, τις λεπτομέρειες αυτές θα δώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος όταν μπορέσει να δώσει κατάθεση.

Έρευνες στην περιοχή

Η περιοχή από το σημείο της έκρηξης μέχρι την Ομόνοια παρέμεινε κλειστή για αρκετή ώρα ενώ τα δύο ΙΧ έγιναν «φύλλο και φτερό» από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής καθώς και από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

ant

Eurokinissi/Μπολάρη Τατιάνα

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως αναφέρουν οτι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν για το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια.

Έρευνα για το είδος του μηχανισμού

Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αστυνομική πηγή εκτιμάται ότι πρόκειται μάλλον για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα.

4142716

Eurokinissi/Μπολάρη Τατιάνα

Εν τω μεταξύ, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.

Σύνδεση με τα τρομοπακέτα

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η σημερινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τον παγιδευμένο φάκελο που είπε παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ