ΕΛΛΑΔΑ

Δύο αρχαιοκάπηλοι προσπαθούσαν να πουλήσουν έναν κούρο για 200.000 ευρώ (pic)

Δύο αρχαιοκάπηλοι προσπαθούσαν να πουλήσουν έναν κούρο για 200.000 ευρώ (pic)
Ελληνική Αστυνομία

Δύο άτομα, ηλικίας 36 και 63 ετών, συνελήφθησαν στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή και μεταφορά προς διάθεση, κούρου αρχαϊκής περιόδου, με μεγάλη αξία.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αστυνομία είχε πληροφορίες για έναν άγνωστο άνδρα που κατείχε ένα αρχαίο αντικείμενο, το οποίο προσπαθούσε να πουλήσει έναντι 200.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο άτομο εντοπίστηκε, μαζί με συνεργό του, μέσα σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένος, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, σε σακίδιο, ένας αρχαίος κούρος.

Αρμόδια αρχαιολόγος του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν αναθηματικό κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συνανήκοντα τμήματα, συνολικού μήκους 47 εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα. Χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο (550 π.Χ.), είναι εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας και υπάγεται στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 36χρονου στο Ναύπλιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και 42 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

26052017gadaarxaia1

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ