ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Μητσοτάκη: Το «αντίο» των Βρακοφόρων της Κρήτης (pics)

Κηδεία Μητσοτάκη: Το «αντίο» των Βρακοφόρων της Κρήτης (pics)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Υπό το βλέμμα βρακοφόρων από την Κρήτη τίθεται από το πρωί της Τετάρτης σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

Φορώντας τις παραδοσιακές βράκες, στιβάνια, σαρίκια κι έχοντας στη μέση τους ζωσμένο το παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, μέλη κρητικών συλλόγων από όλη την Αττική, βρίσκονται γύρω από το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού, από τη στιγμή της άφιξής του στη Μητρόπολη, αποδίδοντας με τον τρόπο τους, τιμές στον εκλιπόντα που έτρεφε μεγάλη αγάπη στη γενέτειρά του, την Κρήτη.

Οι βρακοφόροι θα μείνουν στη Μητρόπολη και στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού, που θα τελεστεί στις 15:00, ενώ στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί με μεταγωγικό αεροσκάφους C-130 στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, στα Χανιά, όπου θα την υποδεχθούν μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

4146573


Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ EUROKINISSI

Στη συνέχεια, με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στην περιοχή της Χαλέπας, όπου θα εκτεθεί και πάλι σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ θα ακολουθήσει αγρυπνία.

4146527


Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ EUROKINISSI

4146530

Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ EUROKINISSI

Η αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κρήτη ήταν γνωστή, και η συγκίνησή του κάθε φορά που βρακοφόροι κρητικοί επισκέπτονταν το γραφείο του, συνήθως στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να του πουν τα κάλαντα, ήταν μεγάλη.

1736473
1457550


Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου


Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

1736469Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

352200


Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Αμοιβαία ήταν και η αγάπη των βρακοφόρων προς τον πρώην πρωθυπουργό. Ενδεικτική η ανάρτηση στο facebook του προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιου Καγιαδάκη, με την οποία αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά οι βρακοφόροι Κρήτης αποδίδουν τιμές σε σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Συνοδεία βρακοφόρων έφθασε στη Μητρόπολη Χανίων η νεκρική πομπή του Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1936, ενώ και στην κηδεία του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο το 1957, οι βρακοφόροι είχαν έντονη παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ