ΕΛΛΑΔΑ

«Απαγορευτικές» λόγω κόστους οι οικογενειακές βουτιές στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής

«Απαγορευτικές» λόγω κόστους οι οικογενειακές βουτιές στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής
EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Πολύ υψηλό είναι το κόστος για να επισκεφτεί μια τετραμελής οικογένεια μια οργανωμένη παραλία στην Αττική, καθώς αυτό κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ.

Το κόστος, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ, περιλαμβάνει την είσοδο στην παραλία, την ομπρέλα και την ξαπλώστρα και την αγορά ενός καφέ ή αναψυκτικού, νερού και τοστ.

Μάλιστα το κόστος για μια επίσκεψη σε οργανωμένη παραλία παραμένει το ίδιο τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην προηγούμενη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, το 2014, οι τιμές βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα.

«Οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για το εισόδημα που μπορούμε να διαθέσουμε», τονίζει στο CNN Greece η διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, καθώς όπως λέει το εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών έχει συρρικνωθεί σε σχέση και με πριν δύο-τρία χρόνια.

Σχετικά με το αν πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι τιμές των βασικών ειδών στα κυλικεία είναι οι προβλεπόμενες, η κ. Καλαποθαράκου επισημαίνει ότι «οι έλεγχοι έχουν ατονίσει, είναι περιορισμένοι». Η ίδια εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές, οι οποίοι όπως λέει θα πρέπει να «είναι ενήμεροι, να ζητούν πάντα αποδείξεις και για την είσοδο αλλά και για ό,τι αγοράσουν μέσα στον οργανωμένο χώρο της παραλίας». «Εάν δεν λαμβάνουν απόδειξη θα πρέπει αμέσως να το καταγγέλλουν και βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», τονίζει.

Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, ωστόσο είναι υποχρεωμένοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τις οργανωμένες παραλίες να έχουν αναρτημένους καταλόγους με το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Οι πιο συχνές καταγγελίες που γίνονται για τις παραλίες έχουν να κάνουν κυρίως με τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, ή για καταλόγους που δεν είναι αναρτημένοι σε εμφανές σημείο», λέει η διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, προσθέτοντας πως πέρυσι είχανε αρκετές σχετικές καταγγελίες.

Συμβουλές προς λουόμενους

  • Στις οργανωμένες παραλίες πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης ή ναυαγοσώστες εάν η έκταση είναι μεγάλη.
  • Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής και πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις εφόσον κάποιες παραλίες έχουν, δηλαδή δεν μπορεί να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες οι οποίοι πρέπει να έχουν τοποθετηθεί για τους λουόμενους
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία των θαλάσσιων μέσων αναψυχής κατά τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 με 17:00.

Εάν ο καταναλωτής νιώθει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του πρέπει να το καταγγέλλει. Η ΕΚΠΟΙΖΩ λαμβάνει καταγγελίες στο τηλεφωνικό της κέντρο.

Η καταγγελία στη συνέχεια προωθείται στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ελεγχθεί, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ