ΕΛΛΑΔΑ

Τροποποιείται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

Τροποποιείται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων
REUTERS/Ina Fassbender

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα βρέφη και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν από την έλλειψη παιδιατριακών εμβολίων.

Το Υπουργείο Υγείας, έχει τροποποιήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, είτε αντικαθιστώντας τα εμβόλια με ισοδύναμα είτε καθυστερώντας τη χορήγησή τους. Παράλληλα, καθησυχάζει τους γονείς επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα βρέφη, τα οποία δεν έχουν ξανακάνει εμβόλιο.Και δυστυχώς σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει έλλειψη εμβολίων», επισημαίνει στο CNN Greece, o παιδίατρος κ. Γιώργος Αλουπογιάννης και προσθέτει: «Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Στα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν όμως εμβολιαστεί, η τροποποίηση του προγράμματος ή ακόμη και η καθυστέρηση εμβολιασμού δεν δημιουργεί συνήθως πρόβλημα, αλλά κάποια ανωμαλία». Επίσης, ο κ. Αλουπογιάννης επισημαίνει ότι δεν έχει ξανασημειωθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα έλλειψη σε παιδικά εμβόλια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η έλλειψη εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη ) αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών όπου σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκκύτη, καθώς και στην επέκταση του αντικοκκυτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, τροποποιεί το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών καθώς η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια θα γίνει σε αρκετούς μήνες.
Τα πρόγραμμα τροποποιείται ως εξής:

· Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, αντικαθίσταται με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β).

· Για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.

· Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.

Τέλος και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ