ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε νεκρό δελφίνι σε παραλία της Χαλκιδικής (pic&vid)

Εντοπίστηκε νεκρό δελφίνι σε παραλία της Χαλκιδικής (pic&vid)
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI

Ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε στην παραλία Διονυσίου της Χαλκιδικής το πρωί της Τετάρτης. Λουόμενοι βρήκαν το δελφίνι και ενημέρωσαν άμεσα το Λιμενικό Σώμα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ελληνική οργάνωση «Αρίων», αρμόδια για τη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη των κητωδών στο φυσικό περιβάλλον του, το πιο πιθανό είναι το θηλαστικό να είναι ρινοδέλφινο. Τα αίτια του θανάτου δεν μπορούν να εξακριβωθούν άμεσα.

«Τα δελφίνια βγαίνουν στις παραλίες είτε επειδή είναι άρρωστα ή επειδή είναι τραυματισμένα, γι' αυτό δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να τα οδηγήσουμε με τη βία στα βαθιά, ούτε βέβαια να τα κακομεταχειριζόμαστε, γιατί παρατηρούνται και τέτοιες συμπεριφορές. Το σωστό είναι να ειδοποιείται το Λιμενικό και στη συνέχεια η οργάνωση «Αρίων», που είναι η μόνη αρμόδια και εξειδικευμένη σε θέματα κητωδών στην Ελλάδα», ανέφερε η βιολόγος-γεωλόγος και ωκεανογράφος, Αιμιλία Δρούγα, μέλος του Αρίωνα.

Η οργάνωση έχει καταγράψει από το 2002 – έτος σύστασής της – 450 περιστατικά εκβρασμού δελφινιών και φαλαινών στις ελληνικές ακτές, ενώ σύμφωνα με την κ. Δρούγα, φέτος παρατηρήθηκαν αυξημένα περιστατικά θανάτωσης νεαρών ατόμων (δελφινιών) στον Κορινθιακό Κόλπο, περιστατικά που ερμηνεύονται ως «κακή στάση ζωής».

delfini

(Πηγή φωτογραφίας: thessnews.gr)

Σε ό,τι αφορά τους πληθυσμούς των δελφινιών στη χώρα μας – έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί 13 με 14 είδη – τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον αφανισμό κάποιου είδους (όπως το είδος φώκαινα, που είναι ένα μικρό δελφίνι στο βορειοανατολικό Αιγαίο), αλλά και στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κακοποίηση από αλιείς, η παγίδευση σε δίχτυα, τα χτυπήματα από την αυξημένη ταχύτητα των σκαφών, η εξόρυξη πετρελαίου και τα γεωφυσικά πειράματα που προϋποθέτει, τα sonar των ναυτικών σκαφών (οδηγεί σε θάνατο τα δελφίνια από εμβολισμό στο αφτί), η κατάποση πλαστικών και σκουπιδιών κ.ά. Για τις φάλαινες, που ζουν σε μικρότερους πληθυσμούς στη χώρα μας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πρόσκρουση με μεγάλα σκάφη.

Ο «Αρίων» αποτελεί ενεργό μέλος του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών για τα Θαλάσσια Είδη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συντονισμό με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κόκκινος συναγερμός για πολλά είδη καρχαριών

Σύμφωνα με το μέλος της ελληνικής οργάνωσης «isea» και υπεύθυνο του προγράμματος καρχαριών-σελαχιών της Ελλάδας και Κύπρου, Γιάννη Γιώβο, σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται και οι καρχαρίες της Μεσογείου. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2016 η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης IUCN (διεθνής οργανισμός για τους ζωικούς πληθυσμούς), τα μισά είδη καρχαριών της περιοχής βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Αιτία είναι η στοχευμένη αλίευση, καθώς τα περισσότερα είδη καρχαριών είναι βρώσιμα, όπως επίσης η θανάτωσή τους κυρίως από παραγάδια και τράτες. Ο κ. Γιώβος ανέφερε ότι στις ελληνικές θάλασσες έχουν εντοπιστεί 41 είδη καρχαριών.

Πηγή βίντεο: thessnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ