ΕΛΛΑΔΑ

Η Κως μετρά τις πληγές της μετά τον ισχυρό σεισμό (pics&vids)

Η Κως μετρά τις πληγές της μετά τον ισχυρό σεισμό (pics&vids)

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού εντάσεως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής την Κω. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Ένας 27χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ο τοίχος του κλαμπ στο οποίο διασκέδασαν και τους καταπλάκωσε. Παράλληλα, τέσσερις τραυματίες, οι τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν με σινούκ στο Ηράκλειο της Κρήτης για νοσηλεία. Ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

2017 07 21T091218Z 1687326025 UP1ED7L0PKHBI RTRMADP 3 QUAKE AEGEAN

(Πηγή: REUTERS/Stefanos Rapanis)

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο τουρίστας που έχει υποστεί ακρωτηριασμό φέρει τραύματα και στο δεύτερο πόδι του ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του διασωληνωμένου.

Δείτε εδώ το live blogging του CNN Greece

Από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός έφθασαν στην Κω με αεροσκάφος C-130 αλλά και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο από τη στιγμή του ισχυρότατου σεισμού. Τουρίστες αλλά και κάτοικοι της Κω που απολάμβαναν μία καλοκαιρινή βραδιά έτρεξαν έντρομοι έξω από τα καφέ, τα εστιατόρια και τα σπίτια τους όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» το νησί.

Το ίδιο συνέβη και στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αλικαρνασσό όπου οι άνθρωποι πετάχτηκαν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα και ο κήπος του νοσοκομείου γέμισε με τραυματίες, καθώς η οροφή του τμήματος εκτάκτων περιστατικών υπέστη ρωγμές.

Σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι από το μικρό τσουνάμι

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και ένα μικρό τσουνάμι - περίπου 70 εκατοστών - που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού.

Ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο CNN Greece ανέφερε ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο λιμάνι του νησιού καθώς υπάρχει εσωτερική καθίζηση. Επίσης από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι ζημιές εντοπίζονται σε κτίρια που έχουν κτιστεί προ του 1930 ενώ ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν από το σεισμό είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

Πανικός και στην Τουρκία

Πανικός προκλήθηκε και στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα τα ξημερώματα της Παρασκευής με τον δήμαρχο της Αλικαρνασσού, Μεχμέτ Κοτσαντόνμ, να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «κουνηθήκαμε πολύ έντονα».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, στο Μπόντρουμ οι άνθρωποι πετάχτηκαν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα ενώ ο κήπος του νοσοκομείου γέμισε με τραυματίες, καθώς η οροφή του τμήματος εκτάκτων περιστατικών υπέστη ρωγμές.

Στην περιοχή Μίλας δέκα άτομα τραυματίστηκαν πηδώντας από το μπαλκόνι. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το κέντρο της Σμύρνης και το Φετιγέ στην Αττάλεια. Οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους και πέρασαν το βράδυ στην ύπαιθρο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Αλικαρνασσό, εκτός από τις ρωγμές στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου, υπέστησαν ρωγμές και άλλα κτίρια. Μετά το σεισμό πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν σε διακοπές στο Μποντρούμ μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να εγκαταλείψουν την πόλη, προκαλώντας συνωστισμό στους δρόμους. Τουρίστες πέρασαν το βράδυ στον δρόμο. Ένα μικρό τσουνάμι στην περιοχή Γκουμπέτ της Αλικαρνασού παρέσυρε 12 σκάφη και 5 ψαρόβαρκες στη στεριά, ενώ δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν. Ο καπετάνιος Μετίν Κεστανετσί δήλωσε ότι εκείνη την ώρα κοιμόταν στο σκάφος του. «Πρώτα άκουσα ένα θόρυβο και μετά ένα βουητό. Μέχρι να πω 'τι έγινε' το σκάφος βρέθηκε στη στεριά. Δεν ξαναείδα τέτοιο πράγμα», ανέφερε.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρήθηκε μετά το «χτύπημα» των 6,4 ρίχτερ. Λίγα λεπτά μετά το φονικό σεισμό ακολούθησε δεύτερος μεγέθους 5,1 βαθμών, 26 χλμ βόρεια της Λέρου. Στη συνέχεια παρατηρήθηκαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως 4,6, 4,5 και 4,7 ρίχτερ με τους σεισμολόγους ωστόσο να τονίζουν ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ