ΕΛΛΑΔΑ

Οι διαδρομές της Φολεγάνδρου: Η εκστρατεία που υπόσχεται να δώσει νέα πνοή στο νησί (pics&vid&aud)

Οι διαδρομές της Φολεγάνδρου: Η εκστρατεία που υπόσχεται να δώσει νέα πνοή στο νησί (pics&vid&aud)
facebook/@FolegandrosRoutes

Ο Δήμος Φολεγάνδου, οι κάτοικοί του και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προώθηση μίας εκστρατείας που θα δώσει νέα πνοή στο νησί, θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση αλλά και τους πολίτες, που θα δουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού τους να αναδεικνύονται και την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται.

Όπως λέει στο CNN Greece η Τόνια Τζώρτζη, Σύμβουλος Branding & Επικοινωνίας του ΔΑΦΝΗ – το ΔΑΦΝΗ είναι ένας είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισμός µε µέλη οργανισμούς της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης, που στόχο έχει την ισόρροπη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Ελληνικού νησιωτικού χώρου, η εκστρατεία γίνεται ώστε «να χρηματοδοτηθούν δύο πολύ σημαντικά έργα για τη Φολέγανδρο. Το ένα είναι η οργάνωση και ανάδειξη των ιστορικών μονοπατιών και το δεύτερο είναι η μελέτη για έναν πεζόδρομο που θα ενώνει τη Χώρα με το λιμάνι και ο οποίος θα πληροί προδιαγραφές και για άτομα με μειωμένη κινητικότητα».

Με στόχο λοιπόν την χρηματική ενίσχυση των δύο αυτών κατασκευαστικών έργων, που θα δώσουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα αλλά και θα αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Φολεγάνδρου, έχει ξεκινήσει ένα crowdfunding, δηλαδή μια ανοιχτή χρηματοδότηση, για όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν την εκστρατεία.

Η επιτυχία της καμπάνιας θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς όπως τονίζει η κ. Τζώρτζη αρχικά θα γίνει «ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου. Αυτή την στιγμή η Φολέγανδρος έχει ένα πεζοπορικό δίκτυο 25 χιλιομέτρων περίπου. Εμείς τα περπατήσαμε, τα είδαμε. Αυτό που χρειάζεται είναι καθαρισμός, μια ενιαία σήμανση, χαρτογράφηση... Είδαμε λοιπόν πως αυτά τα 25 χιλιόμετρα μπορούν να γίνουν και πενήντα». Κάτι τέτοιο, όπως λέει, θα εντάξει το νησί «στο χάρτη των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Επομένως θα ενισχυθεί ο εναλλακτικός τουρισμός άρα και θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος».

CF4

(Πηγή φωτογραφίας: ΔΑΦΝΗ)

Όσον αφορά τον πεζόδρομο, που θα ενώνει το λιμάνι µε τη Χώρα, η ίδια τονίζει πως είναι έργο βαρύνουσας σημασίας καθώς σήμερα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, πράγμα που δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας για τους πεζούς. «... αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πεζόδρομος σε αυτή τη διαδρομή. Οι πεζοί» περπατούν δίπλα στα αυτοκίνητα, «είναι στον ίδιο χώρο, οπότε αυτό έχει κάποιους κινδύνους. Το πρώτο όφελος λοιπόν είναι η ασφάλεια των πεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece.

folegandros copy

(Πηγή φωτογραφίας: facebook/@FolegandrosRoutes)

Ο νέος πεζόδρομος θα πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να μπορούν να μετακινούνται ασφαλώς και άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως «ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ», αναφέρει η κ. Τζώρτζη και συνεχίζει: «Ο κόσμος θα μπορεί να περπατήσει και να ανακαλύψει τη Φολέγανδρο μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον. Προωθούμε το περπάτημα, την πεζοπορία. Θέλουμε ο κόσμος να περπατήσει, κάτι το οποίο είναι ασφαλές, είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Συνεταιρισμοί που υπάρχουν διασχίζοντας τα μονοπάτια θα αναδειχθούν. Το Οικομουσείο, ένα εκπληκτικό μουσείο που υπάρχει εκεί, θα αναδειχθεί καθώς το μονοπάτι περνάει από μπροστά. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, για την οικονομία, για τις παραδόσεις, για το περιβάλλον...».

folegandros copy copy

(Πηγή φωτογραφίας: facebook/@FolegandrosRoutes)

Η διαδικασία έως τώρα κυλάει ομαλά και ο κόσμος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκστρατεία. «Έχουμε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματοδότησης, το generocity, και ένα κιόσκι στην κεντρική πλατεία της Φολεγάνδου όπου ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για την εκστρατεία και να την ενισχύσει οικονομικά», εξηγεί η Τόνια Τζώρτζη. Ακόμη, κάνει ιδιαίτερη μνεία στους τοπικούς επιχειρηματίες που έχουν στηρίξει την πρωτοβουλία, «προωθούν την εκστρατεία, ενημερώνουν», λέει, και παρότι τονίζει πως είναι σχετικά νωρίς για να γνωρίζει την σαφή οικονομική πρόοδο, η υψηλή τουριστική περίοδος που είναι σε εξέλιξη δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία.

kiosk

(Πηγή φωτογραφίας: ΔΑΦΝΗ)

«Θα χρησιμοποιήσω το μότο της εκστρατείας μας. Οι διαδρομές της Φολεγάνδρου: ένα βήμα για τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού. Θα καλούσα τους ανθρώπους να μπουν στην ιστοσελίδα μας, να ενημερωθούν και να μας βοηθήσουν να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα, όχι μόνο για τη Φολέγανδρο γιατί το όλο εγχείρημα αφορά όλο τον νησιωτικό χώρο», είναι το μήνυμα που στέλνει η κ. Τζώρτζη προς όλους όσους επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Η συνέντευξη της Τόνιας Τζώρτζη στο CNN Greece:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ