ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στα Κύθηρα

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στα Κύθηρα
EUROKINISSI

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα Κύθηρα την Παρασκευή. Στο μέτωπο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθούν οι οικισμοί Αραίοι και Μυλοπόταμος, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει κοντά σε σπίτια. 

Πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για αλλαγή της φοράς του ανέμου γεγονός που εντείνει τη δυσκολία για τους πυροσβέστες.

Ο δήμαρχος των Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο σημείο έχουν ενισχυθεί τα εναέρια μέσα, που κάνουν ρίψεις νερού, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοπόταμου στα Κύθηρα και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η εκκένωση του οικισμού Κυπριωτιάνικα.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο CNN Greece, ο αντιδήμαρχος του νησιού Γιώργος Κομηνός, εξαιτίας της απειλής εκκενώθηκε χτες το βράδυ το χωριό Κυπριωτιάνικα, καθώς μια ξαφνική αλλαγή του καιρού οδήγησε τη φωτιά σε κατοικημένες περιοχές.

Από το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ το νησί είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα επανήλθε περίπου για μια ώρα και στη συνέχεια τα Κύθηρα βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι.

«Έχουμε δυο γραμμές ρέματος. Τη μια τα συνεργεία κατάφεραν και την φόρτωσαν για κάποια ώρα. Πριν από λίγο κάηκαν δυο πυλώνες της ΔΕΗ της δεύτερης γραμμής και τώρα δεν έχουμε ρεύμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Το απόγευμα κι ενώ η φωτιά φαινόταν ότι είναι σε ύφεση άλλαξε η διεύθυνση του ανέμου- από βοριάς σε δυτικό- με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί και πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Για τεράστια οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο τοπικοί φορείς, αλλά και κάτοικοι πολλοί εκ των οποίων διανυκτέρευσαν στις παραλίες.

kithira
kithira1
kithira2
kithira3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ