ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κύθηρα (pics&vid)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κύθηρα (pics&vid)
EUROKINISSI

Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι στα Κύθηρα, η οποία έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ύστερα από τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχυμένες ήδη από το Σάββατο, έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα και συνεχίζουν το έργο τους και σήμερα. Αργά χθες το βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού που οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σπίτι τους έχουν απομακρυνθεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος, ενώ αναμένονται σε λίγο και άλλες δυνάμεις στο νησί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Το Σάββατο τα Κύθηρα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με απόφαση του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. Μάλιστα, μετά την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μυλοπόταμος και Αραιοί, και οι κάτοικοι του οικισμού Καλοκαιρινές εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Ο δήμαρχος, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στο γεγονός και τόνισε πως «επιτάσσονται όλα τα ιδιωτικά μηχανήματα έργου».

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πρόλαβαν να πάρουν ό,τι μπορούσαν και αποχώρησαν με δάκρυα στα μάτια.

dimaxros

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Περιφερειάρχη Αττικής ζήτησε να καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κατάσβεση του μετώπου.

4196448

(EUROKINISSI)

Οι καταγγελίες του δημάρχου Κυθήρων

Ο δήμαρχος, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μίλησε για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, και προχώρησε σε καταγγελίες για την αργή επέμβαση των εναέριων μέσων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή. Ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χαρχαλάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε πως τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή και κατά συνέπεια χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

kithira copy

(Facebook)

«Πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος», τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Παράλληλα, ζήτησε από ιδιώτες να βοηθήσουν στην προσπάθεια κατάσβεσης δημιουργώντας ζώνες πυρασφάλειας.

4196441

(EUROKINISSI)

Η απάντηση της Πυροσβεστικής

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους».

Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων.

4196452

(EUROKINISSI)

«Ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλοί οικισμοί που πρέπει να προστατευτούν, είναι μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς και αρκετά τα μέτωπα δυτικά του νησιού» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι και το ανάγλυφο δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της πυροσβεστικής.

4196364 1

(EUROKINISSI)

Η θέση της γγ Πολιτικής Προστασίας

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας νωρίτερα το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας επιχειρούσε στα Κύθηρα.

Σημείωσε πως μεταφέρθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και τόνισε ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τέλος, εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

4196440

(EUROKINISSI)

Η Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό του νησιού

«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία ζήτησε από την γγ Πολιτικής Γραμματείας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

4196449

(EUROKINISSI)

Η περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στα Κύθηρα, στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου το πρωί της Παρασκευής, η ίδια, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον δήμαρχο Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκη και με τους εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υπό εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί.

4196319

(EUROKINISSI)

«Βρισκόμαστε από το πρωί της Παρασκευής που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Κυθήρων και όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής. Η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής», διαμήνυσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ