ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στα Κύθηρα, στάχτη 15.000 στρέμματα

Σε ύφεση η φωτιά στα Κύθηρα, στάχτη 15.000 στρέμματα
EUROKNISSI

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά που επί τέσσερις μέρες μαίνονταν ανεξέλεγκτη στα Κύθηρα, κάνοντας στάχτη μεγάλο μέρος του νησιού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον πύρινο εφιάλτη, που ξέσπασε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο νησί.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

«Πιστεύουμε ότι σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

«Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέφρασα χθες το βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θετική έκβαση συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, προϋποθέτει, δηλαδή, πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

«Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι από τα 15.000-17.000 στρέμματα πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση» είπε ο κ. Αποστόλου.

Η εικόνα που άφησε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα είναι αποκαρδιωτική, με 15.000 στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις ευθύνες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

4196915


Πηγή:EUROKNISSI

Τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού των εναέριων μέσων, με αφορμή την αποχώρησή τους από το νησί το Σάββατο, επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση, όμως λίγο αργότερα οι εστίες αναζωπυρώθηκαν με αποτέλεσμα οι φλόγες να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο ως το πρωί της Δευτέρας.

4196917


Πηγή: EUROKNISSI

Απαντώντας στις καταγγελίες του δημάρχου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν το απόγευμα, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητη η μηχανική υποστήριξή τους μετά από κάποιες ώρες πτήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ