ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβέστες: Είχαμε προειδοποιήσει για τις ελλείψεις στα Κύθηρα

Πυροσβέστες: Είχαμε προειδοποιήσει για τις ελλείψεις στα Κύθηρα
Λευτέρης Παρτσάλης

Αναμενόμενη, χαρακτηρίζει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών τη μεγάλη καταστροφή στο νησί των Κηθύρων, καθώς η κυβέρνηση γνώριζε από τον Μάιο τις ελλείψεις, αλλά δεν έκανε τίποτα. Συγκεκριμένα, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας-Κυθήρων είχε προειδοποιήσει για τα κενά στο προσωπικό και τις ελλείψεις στον εξοπλισμό με δελτίο τύπου στις 15 Μαίου και στις 19 Ιουνίου.

Η φωτιά που κατέκαιγε για 4 ημέρες τα Κύθηρα τέθηκε τελικά υπό έλεγχο καταστρέφοντας σχεδόν το 1/3 του νησιού.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, την ίδια στιγμή, πόλεμος έχει ξεσπάσει για τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού και η κυβέρνηση επιτίθεται στο Δήμαρχο Κυθήρων χαρακτηρίζοντάς τον «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και ρίχνει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση διότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας».

LP1 6947

Από την ανακοίνωση που βλέπει το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες, από τον Μάιο συγκεκριμένα, τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια σε Λακωνία και Κύθηρα και η καταστροφή ήταν "θέμα χρόνου".

Τον Μάιο, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας - Κυθήρων έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αναφέροντας πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας».

1

3
10

«Τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού (σ.σ. Λακωνίας) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή».

5

«Βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι η συνέχιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. – ΑΝΕΛ της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. και του ΠΑΣΟΚ, με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας» αναφέρει η ΕΑΚΠ.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ

Και η νέα μεγάλη καταστροφή στο νησί των Κηθύρων, από τη δασική πυρκαγιά που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, ήταν δυστυχώς αναμενόμενη.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είχε εγκαίρως αναδείξει τις μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και στις δομές της πυροπροστασίας. Όπως εγκαίρως είχε αναδείξει και είχε προειδοποιήσει με τις από 15/5/2017 & 19/6/2017 ( βλ. eakp.gr ) παρεμβάσεις της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελλείψεις αυτές, για την περιοχή της Λακωνίας και των Κυθήρων. Απλά ήταν θέμα χρόνου για το πότε θα συνέβαινε όλη αυτή η καταστροφή.

Βασική αιτία και αυτής της καταστροφής είναι η συνέχιση από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. της ίδιας πολιτικής που εφάρμοσαν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τις μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας.

Είναι η πολιτική που ευθύνεται:

Για την παντελή απουσία προληπτικών μέτρων, τη συντήρηση και τη διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.

Την αποκοπή της δασικής επιστήμης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και τη μη αξιοποίηση στο επιχειρησιακό σκέλος των εκατοντάδων δασολόγων και δασοπόνων του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην αποτελεσματικότερη κατάσβεση των πυρκαγιών, στην ασφάλεια του λαού, αλλά και στην ασφάλεια των πυροσβεστών.

Τη διατήρηση και πλήρη εφαρμογή των νόμων 3511/2006, 3938/2011, 4029/2011 και 4249/2014, που συρρικνώνουν το Π.Σ., υποβαθμίζουν τα μέσα και τις υποδομές του, προωθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών, μειώνουν το μόνιμο προσωπικό και διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί συμβασιούχοι).

Την απουσία ισχυρού κρατικού εναέριου στόλου πυρόσβεσης, τη διατήρηση των απαρχαιωμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών και την καταβολή υπέρογκων χρηματικών ποσών για ενοικιάσεις ελικοπτέρων από πολυεθνικές εταιρείες.

Την προώθηση της υποκατάστασης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον εθελοντισμό και με τη δωρεάν εργασία και την εκμετάλλευση της ανιδιοτελούς προσφοράς της πλειοψηφίας των εθελοντών πυροσβεστών. Ήδη έχει ξεκινήσει η προώθηση αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και περιφέρειες, με την ίδρυση 16 πλέον εθελοντικών δημοτικών πυροσβεστικών υπηρεσιών και την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Π.Σ. μέσω των περιφερειών. Είναι βέβαιο όμως ότι λόγω έλλειψης πόρων, υποδομών και κρατικής χρηματοδότησης, θα φορτώσουν με νέα χαράτσια το λαό προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.

Την προώθηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των δομών του Π.Σ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης να στελεχώσει με πυροσβεστικό προσωπικό τα αεροδρόμια που ξεπουλήθηκαν στη FRAPORT, αδιαφορώντας για τις μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό στις περισσότερες πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων (υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες από τους οποίους οι 3 έχουν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, 10 5ετείς και 4 εποχικοί). Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, μετέβηκαν στα Κήθυρα εκατοντάδες πυροσβέστες από αρκετές περιοχές της χώρας. Ήταν όμως αδύνατον να αποτρέψουν την καταστροφή, που είχε ξεκινήσει από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας πυροπροστασίας και για τις συνέπειες που βίωσε και βιώνει ο λαός μας με την απώλεια ζωών, την καταστροφή περιουσιών και φυσικού – δασικού πλούτου.

Στα πλαίσια των πολιτικών αυτών, κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας στον ΣΚΑΙ, για το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναλάβουν το κύριο βάρος της πυρασφάλειας και ότι πρέπει να αναπτυχθεί στα νησιά κυρίως ο εθελοντισμός υπό την εποπτεία Αξιωματικών του Π.Σ .

Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., για κατάργηση πυροσβεστικών υπηρεσιών «προς εξοικονόμηση πόρων».

Δηλαδή την ώρα που εκδηλώνονται οι μεγάλες καταστροφές στον φυσικό πλούτο και τις λαϊκές περιουσίες εξ αιτίας της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά στην πυροπροστασία της χώρας, πατώντας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα των ελλείψεων που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις πολιτικές τους, προτείνουν ακόμη μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα των δομών πυρασφάλειας.

Η απόλυτη ταύτιση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στις πολιτικές υποχρηματοδότησης του Π.Σ. και της Δασικής υπηρεσίας και στις επικίνδυνες λύσεις που προτείνουν ως διέξοδο για την πυρασφάλεια της χώρας, είναι η πλέον αποκαλυπτική απόδειξη, ότι κύριο μέλημα τους είναι μόνο, η με κάθε θυσία χρηματοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και δεκάρα δεν δίνουν για τα δεινά των πολιτών που καταστρέφονται και για τον φυσικό πλούτο που χάνεται. .

Σε ότι αφορά τις διάφορες δηλώσεις και κορώνες που ακούγονται αυτές τις μέρες από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, σχετικά με τη διαχείριση του ελλιπούς προσωπικού και των ανεπαρκών εναέριων μέσων κατάσβεσης, αυτές γίνονται με στόχο να αποπροσανατολίσουν από την ουσία και τις κύριες αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση και όχι να συμβάλλουν στη λύση των προβλημάτων.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα συνεχίσει την προσπάθειά για να οργανώσει τον αγώνα των πυροσβεστών ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν την πυρασφάλεια της χώρας και μας εμποδίζουν να κάνουμε με ασφάλεια και επάρκεια τη δουλειά μας.

Είμαστε σε αντίθεση και απέναντι από το προεδρείο και την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και της Ένωσης Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.), που είναι σε πλήρη αδράνεια σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις μας και ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι όπου κορυφώνονται τα προβλήματα των πυροσβεστών και της ασφάλειας του λαού.

Έχουν μεγάλες ευθύνες με τη στάση τους και για την αποσάθρωση της πυρασφάλειας της χώρας αφού ταυτίζονται πλήρως με τις πολιτικές που προωθούνται, όσον αφορά την ενίσχυση του εθελοντισμού ως υποκατάστατο των δομών πυρασφάλειας που συρρικνώνονται .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η στάση του προεδρείου του τοπικού σωματείου των πυροσβεστών στη Λακωνία, που δεν πραγματοποίησε καμία αντίδραση όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και εκφράστηκε μέσω των εκπροσώπων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, υπέρ της κατάργησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων.

Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και διεκδικούμε τα αιτήματά μας, με αγώνες και όχι με τα χαρτιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα, για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι με το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεών μας και σε κοινή δράση με το αγωνιστικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους, προκειμένου η αναβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας να γίνει υπόθεση του ελληνικού λαού και του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ