ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες - Στο Καπανδρίτι το μεγάλο μέτωπο

Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες - Στο Καπανδρίτι το μεγάλο μέτωπο
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Για τρίτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην ανατολική Αττική, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να συνεχίζουν να δίνουν σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες. Το μεγάλο μέτωπο των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στην περιοχή Μετόχι στο Καπανδρίτι ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν ξεκινήσει ρίψεις και τα εναέρια μέσα (4 ελικόπτερα της πυροσβεστικής).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική θεωρεί πως η εικόνα της φωτιάς και η προοπτική κατάσβεσης είναι πλέον καλύτερες καθώς καίει με μικρότερη ένταση παρά τις συχνές αναζωπυρώσεις.

Αργά το βράδυ πυροσβέστες και κάτοικοι κατάφεραν την τελευταία στιγμή να σώσουν 4 κατοικίες στην περιοχή. Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα, πάνω από τις στάχτες «αναζωπυρώθηκε» και ηπολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν τα βέλη τους με φόντο τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τρία πύρινα μέτωπα, Τριάδες, το Μετόχι και τη θέση Κακόσι, ενώ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση της πύρινης λαίλαπας που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή για δεύτερο εικοσιτετράωρο.

2017 08 14T093131Z 592375879 RC1B42D5DFC0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

2017 08 13T190037Z 1675529 RC18064026E0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, και συνολικά αυτή τη στιγμή λαμβάνουν μέρος 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Τα αίτια της φωτιάς

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

2017 08 14T093140Z 679043870 RC180FCA8C40 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

2017 08 13T213625Z 1064383283 RC1C086191C0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Costas Baltas

Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ