ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος: Η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα γιορτάζουν την Παναγία (pics)

Δεκαπενταύγουστος: Η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα γιορτάζουν την Παναγία (pics)
eurokinissi

Από άκρη σε άκρη το νησί της Ζακύνθου, γιορτάζει κάθε Δεκαπενταυγουστο, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Δεκάδες είναι οι εκκλησίες που έχουν δημιουργηθεί για τη μεγαλόχαρη στην Ζάκυνθο, μία σχεδόν σε κάθε χωριό του νησιού.

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα προσκυνήματα, όπου γίνονται οι λιτανεύσεις των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας.

Μια ξεχωριστή εικόνα της Παναγίας της Θεοτόκου, είναι αυτή που βρίσκεται στο νησάκι των Στροφάδων και έχει τη δικιά της μοναδική ιστορία.

1924656
1540947
1686706

4201565

Η ιστορική εικόνα της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου ήταν αρχικά φυλαγμένη στην Κωνσταντινούπολη. Στα χρόνια της εικονομαχίας οι χριστιανοί την έριξαν στη θάλασσα, για να διαφυλαχθεί και να σωθεί από τη μανία των διωκτών. Η θαυματουργός εικόνα άντεξε τις κακουχίες και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Στροφάδων Ζακύνθου. Ο ηγούμενος και οι Πατέρες την παρέλαβαν με δεήσεις και παρακλήσεις και την τοποθέτησαν στο Καθολικό της Μονής. Την ονομασία «θαλασσομαχούσα» η εικόνα την οφείλει σύμφωνα με την παράδοση, στο γεγονός ότι πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί.

4201561 copy

Λιτανείες στην Κέρκυρα

Με λιτανείες των επιταφίων που στολίζονται από εκατοντάδες πολύχρωμες κορδέλες και βασικό έδεσμα τα «ορφανά» μακαρόνια, αλλά και το ζωμό από κρέας, γιορτάζεται με πάσα λαμπρότητα ο Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα, που από τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες, χαρακτηρίζεται ως «μικρό Πάσχα» του Καλοκαιριού.

1097120

Η Παναγιά της Κέρκυρας, τιμάται σε δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια του νησιού, που φέρουν το όνομα της και την θέλουν «Ελεούσα» και «Οδηγήτρια».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου με τη λιτανεία των επιταφίων και διαρκούν περίπου ένα δεκαήμερο ως τα Εννιάμερα της Παναγίας.

4201566
1825926
1825930

Οι επιτάφιοι είναι στολισμένοι με εκατοντάδες πολύχρωμες κορδέλες που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους. Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο που αναβιώνει στην Κέρκυρα κάθε χρόνο, με τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων να δένουν, μέρες, τις κορδέλες στους επιταφίους της Παναγίας ώστε να είναι έτοιμοι για την παραμονή της γιορτής, που θα «βγουν» στα καντούνια και στις εκάστοτε γειτονιές του νησιού. Τους επιταφίους συνοδεύουν φιλαρμονικές, ενώ ακολουθεί μεγάλη πομπή από κληρικούς και λαϊκούς.

1540938
1825927 copy
1825929 copy

Πολλοί πιστοί θα σηκώσουν τα πανύψηλα και βαριά λάβαρα των Αγίων της εκκλησίας, για να τιμήσουν την Παναγία αλλά και να εκπληρώσουν το «τάμα» που έκαναν. Οι κορδέλες θα μοιραστούν στους πιστούς ανήμερα της γιορτής της Παναγιάς μετά τη Θεία Λειτουργία. Σύμφωνα με τους Κερκυραίους «οι ευλογημένες κορδέλες» που φυλάσσονται στο εικονοστάσι, φέρνουν υγεία και καλοτυχία σε κάθε σπιτικό.

Στην Κέρκυρα η μεγαλύτερη λιτανεία του επιταφίου είναι αυτή που τελείται από τον ιερό ναό της Παναγίας της Ελεούσης , στο Μαντούκι. Η λιτανεία διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες. Ακολουθούν οι λιτανείες των Μαμάλων, του Ποταμού, των Κοινοπιαστών, στο κέντρο της πόλης, της Παναγίας της Μανδρακίνας, στο ιστορικό μοναστήρι της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Πλατυτέρας που βρίσκεται μεταξύ των προαστίων Αγίου Ρόκκου και Μανδουκίου όπου μέχρι και σήμερα σώζονται οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, πατέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αυγουστίνου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη και του ιδίου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

1825917
1825924
1825926 copy
4201563

Την τιμητική της έχει και η Παναγία των Βλαχερνών. Το μοναστήρι που δεσπόζει πάνω σε μία λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει γνωρίσει πολλές δόξες, ενώ η γεωγραφική του θέση απέναντι από το Ποντικονήσι, είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.

Από το 1747 γιορτάζει και η Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Ευαγγελίστριας, στο χωριό Ευρωπούλοι της Κέρκυρας, ενώ με λαμπρότητα τιμούνται όλα τα μοναστήρια, όπως η Υψηλή και η Μυρτιώτισσα.

Τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα την υποδέχονται οι πιστοί με δεκαπενθήμερη νηστεία.

Στο ορεινό χωριό του Σταυρού, 13 χλμ μακριά από την Κέρκυρα, στον Ιερό Ναό της Kοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγιάς Μαρίας, οι προετοιμασίες του τοπικού συλλόγου ξεκινούν από νωρίς το πρωί της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα μέλη του συλλόγου θα μαγειρέψουν υπαίθρια την «ορφανή» μακαρονάδα, αυτή δηλαδή που είναι χωρίς κρέας, που θα προσφερθεί δωρεάν στους προσκυνητές το βράδυ μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας.

Στη δυτική Κέρκυρα γιορτάζει η Ιερά Μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Το μοναστήρι κτίστηκε, όπως αναφέρει η θρησκευτική παράδοση, μετά την εύρεση της εικόνας με τη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στην είσοδο του μία παλαιά επιγραφή γράφει πως αναστηλώθηκε το 1228, όμως η ιστορική έρευνα εντοπίζει την αρχή της ύπαρξής του στα μέσα του 15ου αιώνα. Το όνομα «Παλαιοκαστρίτισσα» η Ιερά Μονή το πήρε από ένα φυσικό κάστρο το οποίο χρησίμευε ως προμαχώνας της τότε κατοικημένης περιοχής.

1540941

Στη Νότια Κέρκυρα στη Λευκίμμη γιορτάζει η Παναγία της Κυράς των Αγγέλων. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική βιογραφία ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» κτίστηκε το 1696 μ.Χ. από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια, ενώ στη βόρεια Κέρκυρα στους Μαγουλάδες γιορτάζει η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψηλής Μαγουλάδων. Η αρχή της ανάγεται στο πρώτο τέταρτο του 10ου αι.

Στην Κέρκυρα γιόρταζαν πάντα πολύ περισσότερο την Κοίμησή της Παναγίας και λιγότερο όλες τις άλλες γιορτές της, γιατί το καλοκαίρι όλοι οι ξενιτεμένοι επιστρέφουν στο νησί και στα πατρογονικά τους. Στους Οθωνούς η γιορτή διαρκεί περισσότερες ημέρες ενώ το γλέντι γίνεται στις 16 Αυγούστου.

4201562

Την Παναγία την τιμούν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στον Άμμο, καθώς όλες οι λοιπές εκκλησίες δε λειτουργούν.
«Μαζευόμαστε όλοι στην Αγία Τριάδα στο Άμμο, και κάνουμε τρικούβερτο γλέντι...» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρος Κ. που περιμένει να έρθει γρήγορα ο Δεκαπενταύγουστος για να γιορτάσει το νησί την Παναγιά, «...το γλέντι το κάνουμε δύο μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, γιατί ανήμερα δεν μπορούμε να έχουμε την ορχήστρα που έρχεται από την Κέρκυρα. Δεν πειράζει όμως, γιατί όλο το νησί είναι εδώ, έρχονται και οι “Αμερικάνοι” είναι η μεγαλύτερη μας γιορτή...» , λέει όλο συγκίνηση ο κ. Σπύρος.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην Κέρκυρα, στα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου, με τις γραφικές κωμοπόλεις και χωριά, να παίρνουν τη σκυτάλη. Παραδοσιακά πανηγύρια κάνουν ο Πέλεκας, το Γαστούρι, οι Άγιοι Δέκα, το Τεμπλόνι, οι Αγραφοί, οι Αυλιώτες, η Λευκίμμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ