ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα στην ανατολική Αττική

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα στην ανατολική Αττική
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα παραμένει παραδομένη στις φλόγες η ανατολική Αττική με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν αδιάκοπη μάχη στο πύρινο μέτωπο, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, καθώς και την ενίσχυση των ανέμων. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχώς διογκώνεται στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Καλάμου, που μαίνεται από χτες μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι.

Πριν απο λίγο, όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία - παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή - με πρωτοβουλία του δημάρχου της περιοχής, εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, διότι η πυρκαγιά πλησίαζε επικίνδυνα και κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα "πέρασε" για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο. Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία της φωτιάς, σημειώνοντας ότι πλέον το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα.

Στα πύρινα μέτωπα της ανατολικής Αττικής επιχειρούν σήμερα 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά 3 αεροσκάφη CANADAIR και 6 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε επίσημη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι στόχος των δυνάμεων είναι η αναχαίτιση και περιορισμός του κυρίου μετώπου μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.

Πρόκειται για μια πυρκαγιά που εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Τόσκας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και συμφώνησαν όπως προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου οι Κύπριοι πυροσβέστες να βρίσκονται στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ο Ιωνάς Νικολάου επιβεβαίωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τόσκα συμφωνήθηκε η αποστολή του τμήματος των εξήντα ανδρών. Αυτή την ώρα υπάρχει επικοινωνία υπηρεσιακών παραγόντων και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες αλλά και ο καθορισμός των μετώπων όπου θα συνδράμουν οι κυπριακές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ πυροσβέστες και κάτοικοι κατάφεραν την τελευταία στιγμή να σώσουν 4 κατοικίες στην περιοχή. Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Παράλληλα, πάνω από τις στάχτες «αναζωπυρώθηκε» και ηπολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν τα βέλη τους με φόντο τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη.

Χθες η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση της πύρινης λαίλαπας που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή.

2017 08 14T093131Z 592375879 RC1B42D5DFC0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

2017 08 13T190037Z 1675529 RC18064026E0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE

Πηγή: REUTERS/Costas Baltas

Τα αίτια της φωτιάς

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

2017 08 14T093140Z 679043870 RC180FCA8C40 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

2017 08 13T213625Z 1064383283 RC1C086191C0 RTRMADP 3 GREECE WILDFIRE


Πηγή:REUTERS/Costas Baltas

Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ