ΕΛΛΑΔΑ

Νέα άσκηση της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων

Νέα άσκηση της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ΕΛΑΣ ετοιμάζεται και για νέα άσκηση αντιμετώπισης ακραίων ισλαμικών επιθέσεων παρόμοια με αυτή που είχε πραγματοποιηθεί πριν περίπου δυο μήνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του αρχηγείου της ΕΛΑΣ στην Κατεχάκη και περιελάμβανε ακόμα και το σενάριο όπου βαν έπεφτε πάνω σε τουρίστες σε πολυσύχναστο σημείο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όμως αυτή τη φορά η άσκηση δεν θα είναι επί χάρτου αλλά θα χρησιμοποιηθούν χώροι όπου θα μπορούσαν να εκδηλωθούν τρομοκρατικές ενέργειες όπως για παράδειγμα σταθμός του Μετρό.

Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε ένα τέτοιο περιστατικό και κυρίως να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες και ποιος θα είναι ο βαθμός αντίδρασης του κάθε αστυνομικού που θα κληθεί να πάρει μέρος στην αντιμετώπιση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

Και για να είναι η άσκηση όσο γίνεται πιο πιστή αντιγραφή επίθεσης, οι αρχές έχουν επιλέξει να γίνει σε πραγματικούς χώρους ώστε να υπάρχει πολύ καλή γνώση χωροταξική αλλά και για να τοποθετηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο πραγματικό σκηνικό που θα έχει εκδηλωθεί η επίθεση.

Ένα από τα πιο ακραία σενάρια αντιμετώπισης επίθεσης ισλαμιστών είχαν αντιμετωπίσει πριν λίγο καιρό οι αστυνομικοί στην άσκηση με την ονομασία «Τυφώνας» και περιελάμβανε περιστατικά τρομοκρατικών επιθέσεων ταυτόχρονα σε διάφορα κτίρια, κάποια από τα οποία και κυβερνητικά, αλλά και επιθέσεις τζιχαντιστών με τον ίδιο τρόπο που έχουν χτυπήσει το τελευταίο χρόνο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Υψηλόβαθμα στελέχη στην ηγεσία της ΕΛΑΣ έπρεπε να ανταποκριθούν σύμφωνα με τη θέση τους και φυσικά η αντίδρασή τους και οι αποφάσεις τους, κάτω από έντονη πίεση και δραματικά περιστατικά, αξιολογήθηκαν λίγες μέρες μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ