ΕΛΛΑΔΑ

Στα Σκόπια την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς

Στα Σκόπια την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς
Eurokinissi

Στα Σκόπια μεταβαίνει αυθημερόν την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος θα έχει συνάντηση με την τοπική κυβέρνηση. Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) καθώς και στις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη, μέσα σε έναν χρόνο, επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στα Σκόπια και πραγματοποιείται υπό τη σκιά συνεχιζόμενων αλυτρωτικών συμπεριφορών από πλευράς ΠΓΔΜ. Η πιο πρόσφατη ήταν η συμμετοχή του γενικού προξένου της χώρας στον Καναδά, μέσα στον Αύγουστο, σε αλυτρωτική εκδήλωση κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.

Όμως και τον Ιούνιο ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη προκάλεσε με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του μπροστά από τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Οι παραπάνω προκλήσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ και αποτελούν θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα προς συζήτηση.

Ως προς το θέμα της ονομασίας, και μάλιστα σε συνέχεια της συνάντησης πριν από ενάμιση μήνα στις Βρυξέλλες του Ν. Κοτζιά με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη συνιστά ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση διερεύνησης προθέσεων, αν και από σκοπιανής πλευράς, μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση επί του πρακτέου πέραν των διακηρύξεων περί καλών προθέσεων από την κυβέρνηση Ζάεφ, ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόταση ή σκέψη.

Ο κ. Κοτζιάς, θα επισκεφθεί τα Σκόπια, οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, αυθημερόν, και θα έχει εκεί συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και το ΥΠΕΞ έχει επισημάνει πως παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, βάσει της οποίας απαγορεύονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κοτζιάς σε κάθε συνάντηση με τους ομολόγους του τα τελευταία δύο χρόνια δεν παύει να καλεί τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό, θέτοντας τη θέση αυτή ως απαράβατο όρο για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας.

Παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμβάλλοντας και στην εμπέδωση μιας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού προς όφελος της σταθερότητας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Άλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς η Ελλάδα υποστηρίζει εμπράκτως την σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, και είναι η μόνη χώρα της περιοχής η οποία δεν έχει ουδεμία βλέψη σε βάρος της βορείου γείτονός της. Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία όλων των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, ωστόσο, χωρίς όπως διαμηνύει «εμείς να κάνουμε περισσότερα για την ΠΓΔΜ απ' όσα προτίθεται η ίδια να κάνει για την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, μεταξύ του κ. Κοτζιά και του τότε ομολόγου του Νίκολα Ποπόσκι στα Σκόπια τον Ιούνιο του 2015.

Τα ΜΟΕ είναι εστιασμένα στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως η συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της πολιτικής προστασίας και των Διπλωματικών Ακαδημιών, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ