ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πειραϊκή έφτασε η πετρελαιοκηλίδα - Τεράστια επιχείρηση απορρύπανσης (pic)

Στην Πειραϊκή έφτασε η πετρελαιοκηλίδα - Τεράστια επιχείρηση απορρύπανσης (pic)

Kομμάτια πετρελαιοκηλίδας παρασύρθηκαν από τους ανέμους προς την πλευρά της Πειραϊκής, μετά τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με 2.570 τόνους καύσιμα, τα ξημερώματα της Κυριακής, νοτιοδυτικά της Αταλάντης. 

Πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα, κομμάτια της οποίας παρουσιάστηκαν στην Φρεαττύδα, όπου η δυσοσμία είναι έντονη.

Η μεταφορά της συγκεκριμένης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία, ενώ αντιμετωπίζεται -σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του λιμενικού σώματος- σε «ικανοποιητικό βαθμό» και όπως αναφέρουν «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Στο σημείο έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα, ενώ η όλη επιχείρηση επιτηρείται από δύο σκάφη του λιμενικού σώματος.

Για το θέμα ενημερώθηκε ήδη από την ηγεσία του λιμενικού σώματος ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και ο περιφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πειραιά, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης, ότι αύριο το πρωί που θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο, όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

Ο κ. Γαβρίλης έχει ζητήσει να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της κατάστασης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης έχει κατατεθεί σχέδιο απάντλησης καυσίμων στη Λιμενική Αρχή Πειραιά, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη λιμενικού σώματος που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του τόνισε ότι από το δεξαμενόπλοιο δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής, καθώς τα πετρελαιοειδή που διέφυγαν ήταν αυτά κατά την ώρα της βύθισης. Πρόσθεσε ότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση γιατί υπάρχουν ερωτήματα και θα πρέπει να απαντηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ