ΕΛΛΑΔΑ

Έως και 16 φορές περισσότερες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στα παλιά ταξί

Έως και 16 φορές περισσότερες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στα παλιά ταξί
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επέκταση του ορίου ηλικίας των ταξί ζητούν ορισμένοι επαγγελματίες του χώρου ζητώντας από την κυβέρνηση το όριο να μετακινηθεί από τα 15 στα 22 χρόνια, την στιγμή που η μέση ηλικία των ταξί βρίσκεται στα 11 έτη, με το 66,7% αυτών να είναι άνω της δεκαετίας, διαθέτοντας τεχνολογία Euro 3 ή ακόμη και Euro 2.

Τα παλαιά ταξί, με τις συχνές στάσεις και τις συνεχόμενες διελεύσεις στο κέντρο της Αθήνας επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ρύπους επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Οι εκπομπές ρύπων και πιο συγκεκριμένα αυτές των αιωρούμενων σωματιδίων είναι 10 ως 16 φορές πιο αυξημένες στα αυτοκίνητα πολύ παλαιάς τεχνολογίας, όπως είναι τα Euro 2 και 3 σε σύγκριση με τα οχήματα τρέχουσας τεχνολογίας Euro 6.

Από την μεριά του, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου τονίζει πως «μια παράταση 7 ετών στα επιβαρυμένα οχήματα θα έχει μεγάλη επιβάρυνση στη μόλυνση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις άμεσα συνδεδεμένες με την ανθρώπινη υγεία».

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας πως «Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες, εφαρμόζοντας πολιτικές και τη νομοθεσία που δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία υπέργηρων οχημάτων, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι πετρελαιοκίνητα.

Όταν κάθε ευρωπαϊκή χώρα λαμβάνει μέτρα απομάκρυνσης των παλαιών diesel αυτοκινήτων, είναι εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση στη χώρα μας να δίνονται παρατάσεις κυκλοφορίας στα υπέργηρα επαγγελματικά, πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), καρδιακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και πρόωροι θάνατοι είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους ρύπους που εκπέμπονται από οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ