ΕΛΛΑΔΑ

Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη «φωτίζει» τη γειτονιά της πλατείας Αμερικής

Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη «φωτίζει» τη γειτονιά της πλατείας Αμερικής
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η γειτονιά της πλατείας Αμερικής στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη (αριθ. 1) και Σταυροπούλου στην Αθήνα, ξαναπαίρνει ζωή.

Η οικία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και αρχηγού της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», Λέλας Καραγιάννη τον Οκτώβριο ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους κατοίκους της πλατείας Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Να «φωτίσει» τη ζωή, τη γειτονιά και να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους από όπου κι αν προέρχονται.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Προσφύγων, Μεταναστών και Δημοτικής Αποκέντρωσης του δήμου Αθηναίων «υπήρξε μια συζήτηση για το αν είναι συμβατό να χρησιμοποιηθεί η οικία της Λέλας Καραγιάννη με αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση όμως είναι ξεκάθαρη. Το 2017 όταν από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του κάποιος μπορεί να κάνει τα πάντα, το να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να εξοικειωθεί δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό ακόμη και σε ένα μνημείο τέτοιου τύπου».

Εξάλλου, συμπληρώνει «όλοι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν την περίοδο της Κατοχής αγωνίστηκαν για να μπορούμε να έχουμε γειτονιές ελεύθερες και να προσαρμοζόμαστε στην καθημερινότητά μας και στην πραγματικότητα. Δεν παραχωρούμε τον χώρο, αλλά παραχωρούμε την χρήση του και με αφορμή αυτήν τη διαδικασία θα μπορέσουν κι οι τοπικές οργανώσεις, συλλογικότητες να προτείνουν δραστηριότητες μέσα σε αυτό το κτίριο. Έχουμε τον δρόμο ανοιχτό για οποιαδήποτε πρόταση για δράση των πολιτών σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς του δήμου Αθηναίων, ώστε να ενταχθεί το κτίριο στη ζωή της γειτονιάς».

184097531


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαγιαννάκης «για το συγκεκριμένο κτίριο υπήρξε μια πρόταση έπειτα από μια δωρεά της Microsoft για να γίνονται μαθήματα υπολογιστών. Υπολογίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι όλα έτοιμα. Βασικό μας στόχος πάντως είναι να δοθεί μια ευκαιρία πρόσβασης σε τέτοια εργαλεία στην γειτονιά και να αποτελέσουν και μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων».

Ένα μεγάλο έργο, ένας πολιτιστικός χώρος για όλους

«Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά και θέλω να ευχαριστήσω τις συλλογικότητες και τις ομάδες πολιτών της περιοχής που έφεραν προτάσεις για την υπόλοιπη αναβάθμισης του χώρου εκτός των τριών αιθουσών όπου αποφασίστηκε να εξυπηρετούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελένη Ζωντήρου πρόεδρος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

«Το σημαντικό θέμα για εμάς είναι ότι ένα μεγάλο έργο, ένας πολιτιστικός χώρος που κατεβαίνει στην γειτονιά, στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, σε μια γειτονιά που έχει υποστεί αρκετούς κραδασμούς. Με αυτήν την πρωτοβουλία του δήμου η περιοχή παίρνει ζωή, δίνουμε το βήμα στους περίοικους να δράσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους και να οικειοποιηθούν τον χώρο. Ανοίγουμε τις πόρτες στα νέα παιδιά, στους μαθητές αλλά και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» υπογραμμίζει η κ. Ζωντήρου και τονίζει ότι βασικός σκοπός είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης ανταλλαγής πολιτισμών, απόψεων και ιδεών των ανθρώπων, όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους.

Για την σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, επικεφαλής της ψηφιακής στρατηγικής του δήμου Αθηναίων. «Η αξιοποίηση της οικίας της Λέλας Καραγιάννη είναι ένα τρίτο βήμα στο θέμα της ψηφιακής εκπαίδευσης που ξεκίνησε με το innovanthens στην Τεχνόπολη, τα ανοιχτά σχολεία. Τώρα κατεβήκαμε στην γειτονιά και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας με Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες. Θα ανοίξουμε τις πόρτες ενός κτιρίου για χρήση όπου θα εγκατασταθεί ο ανάλογος εξοπλισμός για να μπορεί να γίνουν μαθήματα ψηφιακής εκπαίδευσης, καθώς και θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι για τρισδιάστατη εκτύπωση, web design», λέει ο κ. Χαμπίδης.

184097511


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Και προσθέτει: «Στους στόχους μας είναι να υπάρξει η ενσωμάτωση όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά επιδιώκουμε και να αναδειχθούν άνθρωποι με ψηφιακές δεξιότητες, να μυηθούν στον ψηφιακό κόσμο. Εξάλλου όταν αυξάνεις την ευαισθησία των ανθρώπων, στα ψηφιακά μέσα τους δίνεις ευκαιρίες, αυξάνεις και την τριβή τους με όλα αυτά τα μέσα».

Η υποστήριξη του έργου γίνεται με δωρεά και χορηγία της εταιρείας Microsoft, η οποία ανέθεσε στην Social Innov (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) την υλοποίηση του έργου, καθώς εξειδικεύεται στην εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Φίλιππος Ζακόπουλος, υπεύθυνος της Social Innov «η Microsoft μάς έχει επιλέξει για να αναλάβουμε την εκπαίδευση τεχνολογικών δεξιοτήτων, δηλαδή στην ουσία κάνουμε τα μαθήματα. Υπό την αιγίδα της Μicrosoft θα συνεργαστούμε με τον δήμο Αθηναίων για να στήσουμε μια θερμοκοιτίδα τεχνολογικής γνώσης σε ένα πολύ ωραίο κτίριο, την οικία της Λέλας Καραγιάννη, σε ένα κομβικό σημείο της Αθήνας».

Όπως εξηγεί ο κ. Ζακόπουλος τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους της γειτονιάς, σε νέους, μετανάστες, πρόσφυγες και έχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις. «Εισαγωγή στους υπολογιστές, ώστε να γίνουν κάποιες έννοιες κατανοητές, εισαγωγή και χρήση του Ίντερνετ, για το τι είναι και τι μου προσφέρει το Ίντερνετ. Εδώ υπάρχει κι ένα κομμάτι σχετικά με την ασφάλεια στον κόσμο του Ίντερνετ και τέλος πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τον κόσμο του Ίντερνετ και των social media για δουλειά, όπως για παράδειγμα digital management».

184097501


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Και στην γενέτειρά της, στη Λίμνη Ευβοίας

Την πρόθεσή και τα σχέδια του για αντίστοιχη πρωτοβουλία εκφράζει κι ο δήμος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας, γενέτειρα της Λέλας Καραγιάννης.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας, Χρήστος Καλυβιώτης «στις προθέσεις μας είναι να τιμήσουμε τη μνήμη της μεγάλης αγωνίστριας με εκπαιδευτικές δράσεις για τη νέα γενιά και να δημιουργήσουμε ένα κέντρο εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων κατόπιν συνεννόησης και με την συγκατάθεση και συναίνεση της εγγονής τής Ελένης (Λέλας) Καραγιάννη».

«Με την σειρά μας ως δήμος θα αναζητήσουμε έναν κατάλληλο χώρο στη Λίμνη που θα παραχωρήσουμε την χρήση του χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουμε και τρόπους χρηματοδότησης τού έργου, για την οικονομική ενίσχυσή του, αλλά και τον εξοπλισμό του. Θα αρχίσουμε μια σειρά επαφών με μεγάλες εταιρείες για κάποια χορηγία», είπε ο κ. Καλυβιώτης.«Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε στη Λίμνη, πήγε σχολείο εδώ γι αυτό στη μνήμη της θέλουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό που να έχει σχέση με την παράδοση, την ιστορία αλλά και με τη νέα γενιά», καταλήγει ο κ. Καλυβιώτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ