ΕΛΛΑΔΑ

Αν. Κοτανίδου στο CNN Greece: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τον κορωνοϊό

Αμαλία Κάτζου Αμαλία Κάτζου - CNN Greece

Τη δική της εκτίμηση κάνει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και σημείωσε ότι θα «χτυπήσει» από το φθινόπωρο και μετά γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους.

Η ίδια έσπευσε να τονίσει: «Έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνωστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα. Απλώς έχουμε μία αύξηση στα κρούσματα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη γενική χαλάρωση που έχουμε λόγω του καλοκαιριού. Έχουμε για την ώρα μία μίνι έξαρση» ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

«Όλη η επιτροπή από την αρχή ήταν εναντίον στο να βάζουμε πρόστιμα για κάτι που δεν τηρείται. Γιατί θεωρούσαμε ότι η αυστηρή σύσταση είναι κάτι που ο κόσμος θα το ακούσει και θα το τηρήσει. Από ό,τι φαίνεται η σύσταση δεν επαρκεί και μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσει και η επιτροπή ότι πρέπει να μπουν κάποια πρόστιμα για να μπορέσουν να συμμορφωθούν όλοι αυτοί που συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκες» συνέχισε η ίδια.

«Έχουμε πει από την αρχή της επιδημίας ότι κάθε μέρα επανεξετάζονται τα θέματα και αναλόγως από την επίπτωση που έχουμε σε κρούσματα, μπορεί να χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι» κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Ειδικά για το εμβόλιο εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε» δίνοντας μεγάλη πιθανότητα «να το έχει νωρίτερα η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού παρατήρησε ότι «η αντίδραση μας είναι γρήγορη γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ