ΕΛΛΑΔΑ

Με 6.000 νέα φυτά ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Ο εξωτερικός κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποκτά νέα όψη μετά την ανάπλαση και αναδιαμόρφωση που ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή τη Δευτέρα το βράδυ παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Το εμβληματικό κτίριο της οδού Πατησίων που φέρει τις υπογραφές των Λούντβιχ Λάνγκε, Παναγή Κάλκου, Αρμόδιου Βλάχου και Ερνστ Τσίλλερ αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά τις νέες παρεμβάσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνον τη φύτευση χιλιάδων φυτών.

Στόχος της αναμόρφωσης του εξωτερικού κήπου του Μουσείου, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του εμβληματικού Μουσείου και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη της Japan Tobacco International η οποία συνεργάστηκε με το πλέον εμβληματικό Μουσείο της χώρας και με την εταιρία αρχιτεκτονικής τοπίου "Ecoscapes" προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός χώρου ελκυστικού, ασφαλούς και βιώσιμου που θα λειτουργήσει ως ένα νέο «πράσινο τοπόσημο» για την Αθήνα και τους επισκέπτες του Μουσείου.

Ο εξωτερικός κήπος του Μουσείου διαμορφώθηκε μεταξύ 1895 και 1909, αρκετά χρόνια αργότερα από την αποπεράτωση του ίδιου του Μουσείου, ενώ δεν είναι γνωστό ποιος τον σχεδίασε. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον Κήπο του Ζαππείου Μεγάρου, ο οποίος διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο.

Η χάραξή του παραπέμπει στην οργάνωση των αντίστοιχων γαλλικών κήπων. Η φυσιογνωμία του Κήπου, παρότι έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις τόσο ως προς τις φυτεύσεις όσο και ως προς το σχεδιασμό, παρέμενε ο ίδιος στις ημέρες μας, χωρίς σημαντικές αλλαγές, παρά τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004". Οι βοτανικές συλλογές στους θεματικούς κήπους συνοδεύονται από επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική Γραμματεία. Τα 6.000 νέα φυτά της ιθαγενούς χλωρίδας που φυτεύτηκαν στους κήπους του Μουσείου, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια εικόνα από τους αρχαίους ελληνικούς κήπους και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία του τοπίου την εποχή της Αρχαιότητας.

Η συνεργασία της JTI με το ιστορικότερο μουσείο της χώρας και ενός εκ των σημαντικότερων στον κόσμο, ξεκίνησε το 2016, όταν η εταιρία υποστήριξε την ανάπλαση του κήπου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ανέλαβε τη συστηματική του συντήρηση, μια δέσμευση που πρόσφατα ανανέωσε.

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο κήπος επανασχεδιάστηκε για την οπτική απόλαυση και την αξία της περιήγησης. Η έμπνευση προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, όπως αυτοί περιγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Πρωταγωνιστής της νέας ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας, που παρ’ όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου με συνεχές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και προοπτικές ευδοκίμησης. Σε όλες τις επιφάνειες φύτευσης εγκαταστάθηκαν νέο σύστημα αυτόματης άρδευσης και νέος σύγχρονος ανθεκτικός φωτισμός.

Τα φυτά

Βοτανικές συλλογές συνοδεύονται από επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Πάνω από 60 δένδρα φυτεύτηκαν όπως κυπαρίσσια, ελιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, γκόρτσια, κυδώνια, λωτοί, πυρηνοκάρπα, ροδιές, τάξοι, ιτιές κλαίουσες και μυρτιές ενώ για την παρασκευή του χλοοτάπητα χρησιμοποιήθηκε αγριάδα και για την εγκατάσταση εδαφοκαλυπτικών, γκαζάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ