ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε επαγρύπνηση για την άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική

Newsroom

Άνοδο σημειώνουν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αττική, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 77 νέα περιστατικά, σε σύνολο 231 κρουσμάτων -την ίδια περίοδο- σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθεί η εκτός ελέγχου εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τον Ιούλιο η μέχρι στιγμής διασπορά του ιού παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρά το καθησυχαστικό -για την ώρα- γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ παραμένει χαμηλός και υπό έλεγχο, η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεδομένου των μετακινήσεων λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

Από τις 18 Ιουλίου, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και πελάτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα παραμένει σε «πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο».

«Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας».

35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα εννέα εισαγόμενα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 35 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4227, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1184 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ