ΕΛΛΑΔΑ

Data Corner: Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός την ψυχική υγεία των ανθρώπων;

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

H πανδημία του κορωνοϊού και η οικονομική ύφεση που ήρθε ως αποτέλεσμα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων.

 

Σε μια δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εστιάζει σε ζητήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οποία διενεργήθηκε στα μέσα του φετινού καλοκαιριού, το 53% των ενηλίκων στην Αμερική ανέφερε ότι η ψυχική τους υγεία είχε επηρεαστεί αρνητικά εξ αιτίας ανησυχίας και άγχους για τον κορωνοϊό.

Το ποσοστό είναι σαφώς υψηλότερο από το 32% που είχε καταγραφεί το Μάρτιο, όταν και είχε τεθεί για πρώτη φορά το ερώτημα από τον οργανισμό.

Πολλοί ενήλικες επίσης ανέφεραν συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία όπως η δυσκολία στον ύπνο (36%), δυσκολία στο φαγητό (32%) αλλά και αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών (12%) και χειροτέρευση χρόνιων παθήσεων (12%).

Σχετικά με το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η διάθεση και η ψυχολογία των εργαζομένων πολλοί εκ των οποίων πλέον φοβούνται ότι θα χάσουν την θέση εργασίας του, χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της εταιρίας Qualtrics που διενεργήθηκε σε περίπου 2,000 εργαζομένους επτά χωρών, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, τόσο το 2019 όσο και κατ' αντιπαραβολή τον Απρίλιο του 2020, μόλις δηλαδή ξέσπασε η πανδημία.

Σε αυτά διαπιστώνεται διπλασιασμός του ποσοστού των όσων δήλωσαν ότι είχαν μη λειτουργική ψυχική υγεία, από 6,8% το 2019 σε 14,4% τον Απρίλιο του 2020. Ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των όσων δήλωναν ότι χαίρουν εξαιρετικής ψυχικής υγείας, έπεσε από το 45,6% το 2019, στο 31,8% τον Απρίλιο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ