ΕΛΛΑΔΑ

Μάριαν Κούπερ στο CNN Greece για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και το #MeToo

Newsroom

Τους λόγους για τους οποίους η παρουσία όλο και περισσότερων γυναικών σε θέσεις ηγεσίας σε οργανισμούς και επιχειρήσεις θα συμβάλει στη μείωση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ανέλυσε μιλώντας στο CNN Greece η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάριαν Κούπερ.

Το φημισμένο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών τρέχει ένα πρόγραμμα το οποίο ενδυναμώνει ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, ούτως ώστε να διακριθούν επαγγελματικά, ενώ η Δρ. Κούπερ συμμετέχει στην έρευνα και τη σχεδίαση εργαλείων με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που έχουν ηγετική θέση στην εκπαίδευση, τη βιομηχανία και την διακυβέρνηση, με στόχο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

«Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι πιο πιθανή σε περιβάλλοντα όπου κυριαρχούν οι άντρες. Άρα, το να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, τείνει να μειώσει την επίδραση των περιβαλλόντων «υπερ-αρρενωπότητας» που σαν να δημιουργούν αυτές τις δυσλειτουργικές κουλτούρες. Και αυτό είναι επίσης σχετικό με το να διασφαλίσουμε ότι οι άντρες και οι γυναίκες μοιράζονται την εξουσία και επομένως όταν έχουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ηγετικές και περισσότερες γυναίκες σε οργανισμούς έτσι ώστε να δημιουργείται μεγαλύτερη πολυμορφία μέσα σε μια εταιρεία ή έναν οργανισμό, αυτό αλλάζει την κουλτούρα συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει στο ποιες ομάδες ανθρώπων είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα στοχοποίησης με σεξουαλικό κίνητρο, η Δρ. Κούπερ τόνισε πως από τη μια είναι οι γυναίκες που κατέχουν θέσεις σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα και από την άλλη οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν πολλούς πόρους.

Πάντως, αναγνώρισε το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος θα μπορούσε να πέσει θύμα παρενόχλησης ανεξαρτήτως φύλου, τονίζοντας από τη μία ότι -σύμφωνα με τις έρευνες- περίπου το 40% των γυναικών βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση στη διάρκεια της καριέρας τους, δηλαδή περίπου 1 στις 2 γυναίκες αλλά και από την άλλη το ίδιο ισχύει και για 1 στους 7 άντρες.

Αναφερόμενη στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην Ελλάδα, σημείωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θεωρεί γενναίους τους ανθρώπους που βγαίνουν μπροστά και μιλούν για τις τραυματικές τους εμπειρίες.

«Διαβάζω αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, είναι πολύ γενναίο που αυτοί οι άνθρωποι μιλούν. Δεν είναι εύκολο. Αλλά κάνουν την αρχή. Και νομίζω ότι αυτό βοηθάει άλλους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να μοιραστούν την ιστορία τους και ελπίζω να αποδοθεί δικαιοσύνη στο τέλος», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ