ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμόπληκτοι Τυρνάβου: Ο καθημερινός Γολγοθάς των κατοίκων της Θεσσαλίας

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

«Τι θα κάνουμε; Πόσο θα μείνουμε εδώ;» Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στα χείλη όλων, στα χωριά του Τυρνάβου που επλήγησαν από το σεισμό του περασμένου Μαρτίου και πλέον ζουν σε κοντέινερ. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3η Μαρτίου και την μετασεισμό της επόμενης μέρας που αποτελείωσε κάποια ετοιμόρροπα σπίτια και έκανε εκτεταμένες ζημιές στο χωριό Αμούρι, (το οποίο είχε βγει αλώβητο σχεδόν από τον κύριο σεισμό) οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και για τις κατεδαφίσεις είναι μόλις στην αρχή.

Σε ελάχιστους σεισμόπληκτους έχουν φτάσει οι αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές για τις κατεδαφίσεις αλλά από εκεί και μετά ξεκινά ένας άλλος Γολγοθάς που έχει να κάνει με το πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι κατεδαφίσεις μιας και οι δύο Δήμοι, Τυρνάβου και Ελασσόνας προσπάθησαν να αναλάβουν αυτοί, τη διαδικασία.

Τα χωριά που έχουν πληγεί από τον σεισμό του Μαρτίου είναι το Δαμάσι, με τις μεγαλύτερες ζημιές, το Μεσοχώρι αμέσως μετά και ακολουθούν τα, Αμούρι, Πραιτώρι, Βλαχογιάννη, Μαγούλα και Δομένικο.


Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους κατοίκους τις περιοχής αλλά τα βασικά είναι τρία. Οι συνθήκες διαβίωσης, η διαδικασίες αποκατάστασης ή ανοικοδόμησης των σπιτιών και τέλος για τους κατοίκους του Δαμασίου κυρίως, η καταστροφή της φετινής παραγωγής σταφυλιού που ήρθε να ισοπεδώσει οικονομικά τους κατοίκους.
Με το CNN Greece κάναμε ένα οδοιπορικό στην περιοχή στα χωριά που επλήγησαν και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ