ΕΛΛΑΔΑ

«Όταν κατάλαβαν ότι βυθίζονται, άρχισαν να ουρλιάζουν»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το ναυάγιο

Λευτέρης Παρτσάλης Λευτέρης Παρτσάλης - CNN Greece

«Ήταν αρκετές μέρες χωρίς τροφή και νερό. Τα πρόσωπα και τα χέρια τους ήταν καμένα από τον ήλιο. Κάποιοι ψήνονται στον πυρετό και δεν αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί», λένε στην κάμερα του CNN Greece, άνθρωποι που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους διασωθέντες πρόσφυγες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το πρώτο τους μέλημα ήταν η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από την αφυδάτωση αλλά και από την έλλειψη τροφής και νερού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος ήταν είτε συγγενείς, είτε φίλοι. Όσοι κατάφεραν να σωθούν ρωτάνε τί απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι.

«Ούρλιαζαν όταν κατάλαβαν ότι βουλιάζουν»

«Βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Ήταν μαζί με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους και θέλουν να μάθουν που βρίσκονται αυτή τη στιγμή για αυτό είναι συνεργάσιμοι και μας δίνουν στοιχεία με τη βοήθεια των διερμηνέων», λέει στην κάμερα του CNN Greece η ψυχολόγος της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, κυρία Αγγελική Ντούλα.

«Τη στιγμή του ναυαγίου, άκουγαν φωνές, ο ένας κρατιόταν από τον άλλον, πέταγαν τα ρούχα τους για να μην έχουν επιπλέον βάρος.Ένα άτομο που ήθελε να δηλώσει τέσσερις θείους και δύο ξαδέρφια, είπε ότι την ώρα που κατάλαβαν ότι βουλιάζουν, κρατούσε ο ένας το χέρι του άλλου και έβγαζαν τα ρούχα τους και ούρλιαζαν», περιγράφει η ίδια.

«Αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία της καταγραφής των διασωθέντων και προσπαθούν να βρουν και το αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζανε για να ψάξουν» προσθέτει η Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος στον Φορέα Θάπτου Ψυχικής Υγείας και συμπληρώνει:

«Δίνουν στοιχεία για να μας βοηθήσουν στις έρευνες και τον εντοπισμό συγγενών τους. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν και με τους δικούς τους στη χώρα τους, να τους πουν ότι είναι καλά. Οπότε δίνεται προτεραιότητα σε αυτό τώρα. Σαφώς είναι σε σοκ ακόμα και σαφώς είμαστε και σε ετοιμότητα σε περίπτωση. Αυτό που έχουμε συναντήσει και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι διασωθέντες τις πρώτες δύο μέρες βρίσκονται σε σοκ και δεν μπορούν να αντιληφθούν τί έχει συμβεί».

«‘Επαθαν κρίσεις πανικού και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν»

Για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες μιλάει και η Μάρα Τριάντου, εθελόντρια διασώστρια στην ομάδα Διάσωσης στη Μεσσηνία.

«Είμαι εδώ από χτες το μεσημέρι και έχουμε ζήσει κάποιες καταστάσεις αρκετά δύσκολες. Τους δώσαμε φαγητό, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονται…Χθες είχαμε να αντιμετωπίσουμε και κάποια δύσκολα περιστατικά όπως να μην μπορούν να αναπνεύσουν και άλλοι να ανεβάζουν πυρετό. Προσπάθησαν να αντιληφθούν τι γίνεται. Μάς είπαν ότι ήταν περίπου έξι μέρες στο πλοίο. Συνολικά ήταν 600 με 700 άτομα μέσα, όπως γνωρίζουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ