ΑΠΟΨΕΙΣ

Άνω - Κάτω Erga Ormes

Άνω - Κάτω Erga Ormes
REUTERS/STOYAN NENOV/ Φωτογραφία αρχείου

Ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα των Σκοπίων έχει κάνει πραγματικά άνω κάτω την Ελληνική κοινωνία.  Η διαρροή ονομάτων η οποία γίνέται σκόπιμα ή άσκοπα έχει σίγουρα την σημασία της. Δοκιμαζει σε πραγματικό χρόνο τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν έχουν πεισθεί ότι το σκοπιανό βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο. Το άσχημο της υπόθεης είναι ότι ενώ η χώρα μας  είναι ο ισχυρός παίκτης έχει περιοριστεί κοντά στο «τέρμα» της και ο αντίπαλος εκτελεί συνεχόμενα «σουτ» με σκοπό να βάλει σύντομα το πολυπόθυτο «γκολ».  Η Ελλάδα κρατάει στα χέρια της κάτι που για τα Σκόπια είναι ένα τεράστιο βήμα. Εάν προχωρήσει η συμφωνία οι «Άνω» γείτονες θα μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Αυτό σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η στρατιωτική βοήθεια θα αρχίσουν να ρέουν άφθονα. Σε λίγο καιρό αμέσως μετά την συμφωνία η ΠΓΔΜ θα είναι ένα άλλο κράτος πολύ πιο σύγχρονο και πολύ πιο ισχυρό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει στο μέλλον έχοντας ποτιστεί βαθιά με τον «Μακεδονισμό» επί σειρά ετών.


Ακόμα και εάν έχουν συμφωνίσει κάποια πράγματα για τις αλυτροτικές τους τάσεις (αλλαγή Συντάγματος, ταμπελες σε αεροδρόμια και δρόμους κλπ) μπορούν μετά από λίγο να τα επαναφέρουν. Ήδη από τώρα φαίνεται πόσο αναξιόπιστοι συνομιλητές είναι, αφού είναι αυτοί που αλλάζουν τα συμφωνηθέντα παίζοντας παιχνίδια χρησιμοποιώντας ως όπλο μία την αντιπολίτευση μία το δημοψήφισμα. Γίναμε επίσης μάρτυρες στο «άδειασμα» του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Ενώ στην αρχή είχε φανεί ότι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων αποδέχθηκε την απιστροφή στην κανονικότητα και την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», στην συνέχεια υπαναχώρησε.

Το αίτημα της μάλιστα υποστηρίχθηκε και με επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προς το Πατριαρχείο.

Το μεγάλο ερώτημα προς αυτούς που χειρίζονται τώρα αυτό το μείζον εθνικό θέμα και τότε μπορεί να μην βρίσκονται καν στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι το εξής:

Ποια θα είναι τα περιθώρια αντίδρασης της Ελληνικής κυβέρνησης όταν τα Σκόπια θα είναι μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαιακής ένωσης και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα;

Θα στέλνουμε διαβήματα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ όπως κάνουμε με την Τουρκία; Ξέρουμε όλοι ότι το ΝΑΤΟ δεν ανακατεύεται και δεν παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους διενέξεις. Επιπλέον τα Σκόπια ως πλήρες μέλος και της ΕΕ τί δυνατότητες θα έχει να μπλοκάρει θέματα που απασχολούν τη χώρα μας;

Με αυτές τις παραμέτρους δεν ξέρω εάν η «λύση» που προωθείται είναι το τέλος ή αρχή ενός προβλήματος που θα ταλανίζει την χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτοί που βίαζονται να «λύσουν» γρήγορα το θέμα θα πρέπει να προσέξουν μήπως οδηγήσουν την χώρα σε ένα καινούργιο χωράφι με αγκάθια.

Σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος που θα έβαζα για την συμφωνία θα ήταν «Μακεδονικός Χαλβάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ