ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Τουρκία δεν προκαλεί την Ελλάδα αλλά την ΕΕ και τις ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν προκαλεί την Ελλάδα αλλά την ΕΕ και τις ΗΠΑ

 Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ με το φυσικό αέριο, μονοπωλούν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά, αισιόδοξη, εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η χρονική διάρκεια όλων των παραπάνω διαδικασιών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε κοιτάσματος αλλά και τις συνεπαγόμενες τεχνικοοικονομικές προκλήσεις και δυσκολίες.

Στην περίπτωση της Κύπρου, μιλάμε για υποθαλάσσιο στόχο φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος σε συνάρτηση με τον ρυθμό εκροής αλλά και την εξαγωγιμότητα του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η κατανάλωση φυσικού αερίου θα καλύπτει το 1/4 των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2030.
Οι μεγάλοι αγωγοί υψηλής πίεσης καθιστούν δυνατή τη μεταφορά του αερίου σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Το αέριο υγροποιείται στους -160 βαθμούς Κελσίου και μεταφέρεται, όπως το πετρέλαιο, με δεξαμενόπλοια ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό η αγωγούς. Ένα κυβικό μέτρο υγρού φυσικού αερίου αντιστοιχεί σε 600 κυβικά μέτρα αερίου σε ατμοσφαιρική πίεση ενώ αποτελεί βασική πηγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου που ευνοούν τη χρήση του στον βιομηχανικό τομέα είναι κυρίως η συνεχής παροχή καυσίμου. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία και αποδεσμεύει κεφάλαια που σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνται για τη διατήρηση αποθεμάτων και αποθηκευτικών χώρων.

Έχει μειωμένες, σε σχέση με άλλα καύσιμα, εκπομπές ρύπων. Έτσι η χρήση του συμβάλλει στο καθαρότερο περιβάλλον και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Έχει μειωμένο λειτουργικό κόστος διαχείρισης καυσίμου και συντήρησης ενώ χαρακτηρίζεται από αυξημένη ενεργειακή απόδοση και οικονομία. Σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για τις έρευνες στην Κύπρο , αυτές έχουν πρόσημο κατά βάση γεωστρατηγικό και δευτερευόντως οικονομικό.

Η Τουρκία κινείται και αποφασίζει, αναφορικά με την επιθυμία περιφερειακής ηγεμονίας αλλά και τα μακροπολιτικα σχέδια «περικύκλωσης» αντιπάλων χωρών.

Τα κοιτάσματα αποτελούν απλά μια ακόμα αφορμή για προβολή ισχύος και αξιώσεων, έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το θέμα με το φυσικό αέριο και την Τουρκική προκλητικότητα θα περάσει από πολλά στάδια , άρρηκτα συνδεδεμένα , με τον βαθμό πρόκλησης που ακολουθει κάθε φορά το «βαθύ» Τουρκικό κράτος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει κάθε φορά να τονίζουν και να ενισχύουν την συμμαχία με τις ΗΠΑ ,το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα πρέπει να λειτουργούν ως το νοτιότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απέναντι σε αυτό το δόγμα η Τουρκία ας προκαλεί ….όσο θέλει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ