ΑΠΟΨΕΙΣ

Έναν νέο Asa Jennings χρειάζεται η Ευρώπη

Έναν νέο Asa Jennings χρειάζεται η Ευρώπη
Σύροι πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο στις 20 Οκτωβρίου 2015 REUTERS/Yannis Behrakis

Ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του αμερικανού πάστορα που το 1922 έσωσε με την παρέμβασή του περίπου 350.000 χριστιανούς από την σφαγή της Σμύρνης καθώς τότε δόθηκε η δυνατότητα στους πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο στα "Πλοία της Συμπόνιας" και να καταλήξουν στην Ελλάδα. 

Για την υπηρεσία του στην Ελλάδα, στον Asa Jennings απονεμήθηκε τότε το υψηλότερο στρατιωτικό παράσημο στην Ελλάδα, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το έργο του τον διόρισε εκπρόσωπο της χώρας για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων πολέμου στη Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα άτομο έλαβε τις υψηλότερες στρατιωτικές και μη στρατιωτικές διακρίσεις ταυτόχρονα.

Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά την μικρασιατική καταστροφή, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας αλλά και την ευρωπαική απάθεια που μεταφράζεται επισήμως σε μια επιχείρηση δημιουργίας "γκέτο" σε απόσταση ασφαλείας από τον σκληρό γεωγραφικό πυρήνα της κεντρικής Ευρώπης. Με το Αιγαίο να έχει μετατραπεί σε ένα υγρό κενοτάφιο, την ακροδεξιά να πραγματοποιεί παρελάσεις μίσους στην Γερμανία και τις Βαλκανικές χώρες να λειτουργούν έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων ως στρόφιγγες διαχείρισης ανθρώπινων ποταμών είναι εκκωφαντική η απουσία φωνών που θα επαναφέρουν την Γηραιά Ήπειρο στις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει ένας "πάστορας" που θα κηρύξει έννοιες όπως αυτές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στην Ε.Ε. των οικονομικών διοικητηρίων και των δημοσιονομικών δογμάτων. Θαρρείς και η διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης όμοια της οποίας η Ευρώπη έχει να ζήσει από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά σε "λογιστές" και τεχνοκράτες της αγοράς που απαγορεύουν δια ροπάλου την δημιουργία κάθε μορφής "ελλείμματος" για την άσκηση έστω και της ελάχιστης ανθρωπιστικής πολιτικής.

Την ώρα που η αξία της ανθρώπινης ζωής υποτιμάται καθημερινά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το προσφυγικό ποτάμι συνεχίζει ακάθεκτο την ροή του προς την Δύση, κανείς δεν δείχνει να υπολογίζει την δραματική ανατροπή όλων των μέχρι σήμερα δεδομένων με τον ερχομό του χειμώνα που όχι απλώς να μεγιστοποιήσει τα προβλήματα αλλά επιπλέον θα αλλάξει και τον ρου των προσφύγων δημιουργώντας νέες εστίες κρίσης. Πολύ σύντομα τα κέντρα ταυτοποίησης του Αιγαίου θα καταστούν εκ των πραγμάτων ανενεργά και μια νέα πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί. Κάποιοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο εκτιμούν πως η πύλη αυτή δεν θα είναι ο Έβρος αλλά τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν απροετοίμαστες το ενδεχόμενο αυτό καθώς το κύριο μέλημα ορισμένων είναι η προστασία των "εσωτερικών" συνόρων της Ε.Ε. και όχι των «εξωτερικών» για τα οποία και δημοσίως κόπτονται.

*Ο Πέτρος Κατσάκος είναι αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Η Αυγή"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ